Kaip nustatyti, kad jūsų šuo genijus. Mokslininkų patarimai  ()

Naujas tyrimas rodo, kad kai kurie šunys gali būti genijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei jūsų augintinis sugeba atskirti savo žaislus, o ne suplėšyti juos į gabalus, greičiausiai su jumis gyvena tikras šuo genijus.

Tyrimas, paskelbtas žurnale „Scientific Reports“, atskleidė išskirtines genijaus šuns tipo savybes. Viskas priklauso nuo to, kaip šunys yra susipažinę su savo žaislais.

Apie tai praneša „ScienceFocus“.

Mokslininkų tyrinėjami šunys vadinami gabiais žodžių besimokančiais šunimis (angl. Gifted Word Learner, GWL). Šie gyvūnai žino savo žaislų pavadinimus ir gali juos atnešti šeimininkui įsakius. Jei pasakysite šuniui atnešti, pavyzdžiui, antį, jis atneš būtent antį.

Mokslininkai patvirtino, kad šunys genijai yra itin reti. Tiriant 41 unikalius gebėjimus turintį šunį ir jų šeimininkus, šie išskirtiniai šunys įsiminė vidutiniškai 29 žaislų pavadinimus. Per kelias savaites po tyrimo 50 % jų įvaldė daugiau nei 100 žaislų pavadinimų.

Mokslininkai anksčiau susitiko su šunų šeimininkais ir jų augintiniais, kurie pagal komandą gali atnešti žaislus. Šunų šeimininkai dalyvavo eksperimente su gyvūnais, kuris leido mokslininkams ištirti šunų žaislų atnešimo procesą kontroliuojamomis sąlygomis.

 

Šunų šeimininkai užpildė klausimyną apie savo šunų gyvenimo patirtį ir apie tai, kaip jie išmokė juos atpažinti žaislų pavadinimus. Paaiškėjo, kad genijai šunys gali išmokti naujus vardus greičiau nei per 30 minučių.

Pasak mokslininkų, renkantis išskirtinių gabumų šunį tam tikros veislės turi daugiau galimybių. Pavyzdžiui, 56 % tyrime dalyvavusių genijų šunų buvo borderkoliai.

 

Mokslininkai teigia, kad norint turėti genijų šunį, nereikia specialaus mokymo. Daugelis savininkų net nebandė išmokyti savo augintinių atnešti tinkamus žaislus. Šunys patys juos prisimindavo ir į komandas atsakydavo.

Tačiau genijai šunys yra labai reti. Mokslininkai net 5 metus užtruko, kol surado 41 talentingą šunį tyrimui.

Tyrimo autoriai mano, kad didelė jų tyrimo šunų imtis padeda nustatyti bendras šių genialių šunų savybes ir priartina mus prie jų unikalių gebėjimų supratimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()