Kalėdos jau ateina! O kaip su pelėmis?  ()

Artėja didžiosios žiemos šventės, kai daugelyje namų stalai bus nukloti įvairiais gardumynais, virtuvėse netrūks maisto likučių, kambariuose mirgės eglučių girliandos. Kepinių kvapai nosį kutens ne tik švenčių dalyviams, bet ir graužikams, kuriems namuose puoštos eglutės – tikra žaidimų aikštelė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gruodžio–sausio mėnesiais iškvietimų naikinti graužikus gauname 20 proc. daugiau nei kitais šaltojo sezono mėnesiais. Tokiu metu jos būna ne tik aktyvesnės, bet ir labiau pastebimos – skanėstai, kabantys ant eglučių ar kojinėse, lengvai pasiekiami įvairiausi šventiniai gardumynai graužikus viliote vilioja. Siekiant išvengti šių nemalonių svečių, svarbu imtis prevencinių priemonių”, – pasakoja UAB „Dezinfa” kenkėjų kontrolės ekspertas, biologas Liutauras Grigaliūnas.

Nepalikite nė plyšelio

Pelės – puikios laipiotojos. Į namus jos dažniausiai patenka per įvairias skyles, įtrūkimus, esančius pamatuose, išorinėse sienose, aplink langus, stoglangius, kaminus, per nesandarius vamzdynų pravedimų kanalus ir kt. Pelės pralenda net pro pieštuko skersmens skylę, tad pagrindinė prevencijos priemonė – patalpų sandarumas. Jei dar prieš šaltąjį sezoną nebuvo užsandarinti įvairūs sienų, grindų, pamatų, langų ir kiti plyšiai, rekomenduojama suskubti tuo pasirūpinti.

Durų apačioje esančius tarpus, galima užsandarinti prie durų apačios pritvirtinant šepetėlio juostą. Skyles aplink vamzdžius patariama užtaisyti viela iš nerūdijančio plieno, ventiliacijos angas – smulkiu cinkuotu vielos tinkleliu. 

Tiems, kurie kasmet susiduria su graužikais, verta dar rudenį aplink namus pastatyti jauko stoteles. Specialistų naudojamos dėžutės yra saugiai užrakintos, kad augintiniai ar vaikai neparagautų graužikų nuodo. Tikėtina, kad pelės ir žiurkės, radusios maisto lauke, nebesiverš jo ieškoti į uždaras patalpas.

Patikrinkite elektrines dekoracijas

 

Kenkėjų kontrolės ekspertų praktikoje būta atvejų, kai dėl graužikų nugraužtų laidų sutrikdomas biuro darbas, užsidega automobilis ir net kalėdinė eglutė. Graužikai itin mėgsta skanauti elektros laidų izoliaciją, todėl prieš šventes reikia gerai apžiūrėti girliandas, ar nepažeisti laidai, jungikliai, ir tik tada kabinti. Taip pat svarbu pašalinti plyšius elektros lizduose.

Internete galima rasti ne vieną videovaizdą, kuriame gyventojai užfiksavę eglėje besislepiančią pelę. Jos puikiai geba laipioti beveik visais paviršiais, o eglė – saugi vieta ne tik slėptis, bet ir užkandžiauti ant jos pakabintais skanėstais ir pagaląsti dantis graužiant dekoracijų laidus.

Palaikykite švarą ir tvarką

 

Nepaisant šventinio nuovargio, privalu namuose palaikyti švarą ir tvarką, ypač tiems, kurie jau anksčiau yra susidūrę su graužikais.  

Rekomenduojama nesudaryti patogių ir sočių sąlygų pelėms – nepalikti maisto likučių ant stalo ir kitų paviršių, sandariai laikyti pakavimo priemones. Pastebėjus graužikų buvimo požymius: išmatas, kvapą, apgraužtus daiktus, pragraužtus plyšius ir kt., nenumoti ranka, nes graužikai per išmatas, šlapimą, seiles platina pavojingas ligas, naikina turtą ir gali pavogti šventes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()