Teroras atvirame vandenyne: 6 tonas sveriantis plėšrūnas neįtikėtina jėga išmetė delfiną iš vandens (Video)  ()

Mokslininkai mano, kad jūros milžino smūgio jėga prilygo 450 profesionalaus boksininko smūgių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenynai užima daugiau nei 70 % mūsų planetos paviršiaus ir tapo namais milijardams gyvų būtybių, o kai kurios iš jų užsitarnavo labai siaubingą reputaciją. Pavyzdžiui, 2023 metais orkos ne kartą pasirodė žiniasklaidos antraštėse po masinių išpuolių prieš turistinius laivus Gibraltaro sąsiauryje, rašo „Futurism“.

Tačiau banginių šeimos gyvūnai garsėja ne tik laivų atakavimu, bet ir užsitarnavo negailestingų žudikų, kurie lengvai mokosi ir nuolat tobulina savo medžioklės įgūdžius, reputaciją.

Teroras atvirame vandenyne: 6 tonas sveriantis plėšrūnas neįtikėtina jėga išmetė delfiną iš vandens

Kai orkos nėra užsiėmusios didelių jūros būtybių, tokių kaip banginiai ir rykliai, medžiokle, jie medžioja šiek tiek mažesnį grobį: delfinus ir ruonius. Viena iš šių akimirkų buvo užfiksuota vandenyse prie San Diego krantų.

Dramatiškuose kadruose matyti, kaip orka išmeta nelaimingą delfiną iš vandens, tarsi žaistų tinklinį. Tyrėjų teigimu, vidutinis suaugusios orkos svoris yra apie 6000 kilogramų ir ji sugeba išvystyti iki 56 km/h greitį. Dėl to šie didžiuliai vandenyno plėšrūnai yra puikus kinetinės energijos pavyzdys gamtos pasaulyje.

 

 

Mokslininkai apskaičiavo, kad per manevrą su delfinu orka sukūrė neįtikėtiną 727 087,87 džaulių energiją. Palyginimui, tai prilygsta 450 profesionalaus boksininko ar kompaktiško automobilio smūgių jėgai, atsitrenkiant į sieną 60 km/h greičiu.

Po to, kai orka išmetė į orą delfiną, ji dingo vandenyse nusinešdama grobį giliai į vandenyną. Šios medžioklės liudininkai taip pat pastebi, kad šalia suaugusiojo plaukė ir du jaunikliai, kurie greičiausiai mokėsi medžioklės technikos.

Atkreipkite dėmesį, kad orkos yra labai socialūs žinduoliai. Medžiodami banginių šeimos gyvūnai, kaip ir vilkai, renkasi į būrius, o paskui persekioja ir nužudo savo grobį. Yra žinoma, kad pagrindinė orkų dietos dalis yra ruoniai ir delfinai, tačiau jos taip pat minta žuvimi, kalmarais, jūros vėžliais, pingvinais, jūrų vėpliais ir jūrų liūtais. Tačiau kartais šie didžiuliai plėšrūnai medžioja ir didesnį grobį, pavyzdžiui, banginius ir didžiuosius baltuosius ryklius.

 

 

Tiesą sakant, orkos yra vandenyno mitybos grandinės viršuje. Ir vis dėlto, anot tyrinėtojų, nepaisant savo reputacijos, orkos visai nėra tokios piktos ir negailestingos. Pirma, išpuoliai prieš laivus, apie kuriuos daug pranešama, iš tikrųjų yra labai reti – vandenyne yra apie 50 000 orkų. Antra, jų populiacija palaipsniui mažėja dėl buveinių nykimo, grobio mažėjimo, aplinkos taršos ir banginių stebėtojų persekiojimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(5)
(14)

Komentarai ()