2024 m. gali tapti pirmaisiais, kai oficialiai gyvensime antropoceno epochoje – ką tai reiškia?  ()

Artėjant metų pabaigai galime atsisveikinti ne tik su 2023 m., bet ir su geochronologiniu laiko vienetu, kuriame gyvenome iki šiol. 2024 m. mokslininkai spręs, ar įžengėme į antropoceną – naują epochą, pasižyminčią žmogaus poveikiu planetai, rašo mokslo naujienų tinklapis iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antropocenas (kilęs iš graikiškų žodžių anthropo, reiškiančio „žmogus“, ir cene, reiškiančio „naujas“) reiškia planetos pokyčių laikotarpį, atsiradusį dėl tiesioginės žmogaus veiklos, pavyzdžiui, iškastinio kuro deginimo ir intensyvesnio miškų kirtimo. Pirmą kartą šią idėją 2000 m. išpopuliarino meteorologas Paulas Crutzenas.

Šiuo metu mokslo bendruomenė nėra tikra, ar antropocenas oficialiai prasidėjo ir ar jis kuo nors skiriasi nuo holoceno – dabartinės epochos, kuri prasidėjo maždaug prieš 11 700 metų. Esminis klausimas, į kurį reikia atsakyti, – ar žmogaus veikla taip pakeitė Žemės sistemą, kad tai atsispindi uolienų sluoksniuose, rašo iflscience.com.

2023 m. liepą mokslininkų grupė, atsakinga už šios galimai naujos epochos apibrėžimą – Antropoceno darbo grupė (AWG) – pasirinko Krofordo ežerą Ontarijuje, Kanadoje, kaip argumentą sprendimui priimti. Šio ežero dugne randama plutonio izotopų, susidariusių branduolinių ginklų bandymų metu, todėl, mokslininkų nuomone, antropoceno pradžia gali būti datuojama XX a. šeštojo dešimtmečio pradžia.

Nuo šių metų pradžios, kai buvo paskelbta ši žinia, AWG darbas sulaukė kritikos. Tačiau priekaištai susiję ne su tuo, ar žmogaus veikla turėjo didelį poveikį planetai - tą pagrindžia daugybė įrodymų - o su tuo, kada prasidėjo antropocenas.

Kai kurie mokslininkai, pavyzdžiui, Erle Ellis, buvęs AWG narys iš Merilendo universiteto, kuris atsistatydino po to, kai pagrindiniu pavyzdžiu buvo pasirinktas Krofordo ežeras, teigia, kad toks antropoceno apribojimas sumenkina žmonių poveikį planetai iki XX a. vidurio. Yra daugybė įrodymų, kad mūsų rūšis paliko pėdsaką gerokai anksčiau, pavyzdžiui, per pramonės revoliuciją, rašo iflscience.com.

Kitas sprendimų priėmimo proceso etapas

 

2023 m. spalio mėn. pateiktam AWG pasiūlymui turi pritarti pirminė institucija – Kvartero stratigrafijos pakomisė (SQS). Jei pasiūlymui bus pritarta, jis turės pereiti dar du balsavimo etapus Tarptautinėje stratigrafijos komisijoje ir Tarptautinėje geologijos mokslų sąjungoje.

Jei pasiūlymas išlaikys šiuos išbandymus, tuomet 2024 m. rugpjūtį jau oficialiai gyvensime naujoje epochoje, kurią sukėlė žmogaus veikla, rašo iflscience.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(5)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: