Nerimą kelianti staigmena. Netikėta. Ką surado Arkties sniege. Kaip tai atsitiko  ()

Tyrėjai praneša, kad pirmą kartą stebėjimų istorijoje šiuose leduose aptikti teršalai, naudojami kremo nuo saulės gamyboje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per visą savo gyvavimo istoriją žmonija sugebėjo užkariauti visą Žemės rutulį: žmogaus veiklos pėdsakų mikroplastiko ir „amžinųjų chemikalų“ pavidalu jau galima rasti visur nuo Arkties iki giliausių vandenyno vietų. Pavyzdžiui, plastikinis maišelis anksčiau buvo rastas giliausioje Ramiojo vandenyno vietoje – Marianų įduboje. Visų pirma, žmogaus veiklos pėdsakus nesunkiai galima įžvelgti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijose, kurios nenumaldomai toliau kaupiasi Žemės atmosferoje, rašo „Daily Mail“.

Naujas mokslininkų iš Venecijos Ca Foscari universiteto Ispanijoje atliktas tyrimas tapo dar vienu šokiruojančiu įvykiu žmonijos istorijoje. Mokslininkai į „žmogaus pėdsakų“ sąrašą įtraukė 13 ingredientų, kurie dažniausiai naudojami gaminant kremus nuo saulės ir kitus asmens priežiūros produktus, sąrašą. Deja, jie visi buvo rasti Svalbardo salyno penkiuose arktinių ledynų sniego dangoje.

Pasak tyrimo bendraautorės, mokslininkės Marianos D'Amico, kai kurias iš šių cheminių medžiagų mokslininkai pirmą kartą pastebėjo Svalbardo sniege. Komanda pripažįsta, kad šis radinys atrodo gana keliantis nerimą, tačiau tuo pat metu mokslininkai įsitikinę, kad tokios analizės žmonijai yra itin svarbios. Jie iš tikrųjų leidžia mums geriau suprasti, kur tiksliai randami tokio tipo teršalai ir iš kur jie kilę tokiose atokiose planetos vietose. Tokie atradimai gali tapti postūmiu žmonėms nedelsiant išspręsti klimato problemą ir per trumpiausią laiką sustabdyti taršą.

 

Taip vadinamos „Arkties susirūpinimą keliančios cheminės medžiagos“ (CEAC) tapo naujo tyrimo objektu. Junginių sąrašą nustatė aplinkos mokslininkai, tai iš tikrųjų yra Arkties regiono taršos masto ir pasekmių dokumentacija.

D'Amico teigimu, cheminių medžiagų gamyba ir naudojimas išaugo, o žinių apie jų pasiskirstymą ir elgesį poliarinėje aplinkoje tiesiog nepakanka. Yra žinoma, kad kai kurie CEAC jau buvo aptikti Antarktidoje ir Arktyje: jie buvo pastebėti paviršiniuose vandenyse, jūros vandenyje ir nuotekų srautuose prie tyrimų stočių. Tuo pačiu metu mokslininkai labai mažai žino, iš kur jie kilę.

Naujajame tyrime mokslininkai sutelkė dėmesį į papildomų teršalų plitimo įrodymų rinkimą. Grupė ištyrė 13 įprastų asmens priežiūros gaminių ingredientų, įskaitant muiluose ir šampūnuose esančius kvapus bei UV filtrus, naudojamus kremuose nuo saulės, pvz., benzofenoną-3.

 

Mokslininkai surinko 25 sniego pavyzdžius į pietus nuo Ny-Ålesund kaimo ir penkis ledynus iki 40 kilometrų atstumu: visi mėginiai buvo paimti iš skirtingų gylių. Rezultatai rodo, kad visuose ledynuose, išskyrus vieną, žiemą nusėdusių UV filtrų koncentracija buvo didesnė nei kitais sezonais. Tyrėjai išsiaiškino, kad ledynų viršūnėse taip pat dažniau aptinkami du UV filtrai – BP3 ir oktokrilenas.

Tyrimo autoriai pažymi, kad norint suprasti, ar Arkties sniege esantys teršalai yra pavojingi ir ar jie artėja prie toksinio lygio, reikės atlikti papildomas analizes. Taip pat reikia ilgų tolesnių stebėjimų, kad suprastume, kaip greitai ir iš kokių šaltinių šie teršalai patenka į Arkties sniegą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(9)
(15)

Komentarai ()