Kodėl katės taip mėgsta katžolę ir kodėl jos pavojingos  ()

Internete galite rasti milijonus vaizdo įrašų apie juokingas kačių reakcijas į katžolę, tačiau iš tikrųjų toks elgesys pagrįstas unikaliais ir kartais traumuojančiais procesais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų mylimi augintiniai, būtent katės, yra žinomi dėl savo keisto elgesio, o jų reakcija į paprastą žolę, vadinamą katžole (lot. Nepeta cataria) yra gana ypatinga.

Europoje ir Azijoje auganti katžolė panašų efektą sukelia ne tik naminėms, bet ir didžiosioms laukinėms katėms – liūtams ir tigrams, nors šiuos duomenis dar reiktų papildomai eksperimentiškai tikrinti.

Tipiška katės reakcija į katžolę apima visą puokštę emocijų ir veiklos: nuo uostymo ir kandžiojimosi iki visiškos euforijos priepuolio, rašo IFLScience.

Kas yra katžolė?

Katžolė (Nepeta) – notrelinių (Lamiaceae) šeimos augalų gentis, kuriai priklauso daugiametės, rečiau vienmetės žolės arba puskrūmiai. Paplitusi Azijoje, Šiaurės Afrikoje ir Europoje, didžiausia įvairovė – Viduržemio jūros regione.

Stiebas stačias arba kylantis. Lapai kiaušiniški, ištisiniai, dažnai dantyti arba rinčiuoti. Žiedai susitelkę į kekės arba šluotelės pavidalo žiedynus. Vainikėlis dažniausiai nešvariai baltas arba violetinis, dvilūpis. Vaisius – riešutėlis. Augaluose yra eterinių aliejų, kurie naudojami parfumerijoje, arbatoms. Dalis rūšių – medingos.

Gentyje apie 250 rūšių, keletas sulaukėjusių rūšių auga Lietuvoje.

Kodėl katės taip mėgsta katžolę ir kodėl jos pavojingos?

Augalo pavadinimas taikliai atspindi vieną iš įdomiausių jo savybių: katžolėse aptinkami cikliniai terpenų grupės aromatiniai junginiai nepetalaktonai ir dihidronepetalaktonai, kurie stimuliuoja kačių feromonų receptorius, taip sukeldami trumpalaikę šių gyvūnų euforijos būseną (panašiai, kaip ir valerijonas).

 

Pajutusios pažeistų augalo dalių kvapą, katės pradeda voliotis, spontaniškai kažko ieškoti, tapšnoti augalą letenėlėmis, laižyti lapus. Kai kurios katės dėl katžolės poveikio gali tapti agresyvios, kąsti bei šnypšti paglostytos.

Šios reakcijos gali svyruoti nuo intensyvaus susijaudinimo iki visiškos palaimos ir paprastai trunka nuo 5 iki 15 minučių.

Įdomu tai, kad ne visos katės yra jautrios katžolės poveikiui. Šis fenomenas būdingas tik maždaug 65 % kačių ir yra paveldimas.

Katžolė tapo populiari tarp kačių savininkų ir dažnai naudojama norint paskatinti katę žaisti su žaislais ar galąsti nagelius tam skirtoje vietoje. Katžolės poveikį katėms galima palyginti su marihuanos ar LSD poveikiu žmonėms, tačiau dėl jų smegenų sandaros ypatumų ji turi unikalų poveikį. Naujausi tyrimai parodė, kad katžolė gali būti ne tik džiaugsmo šaltinis katėms, bet ir tarnauti kaip apsauginis sluoksnis nuo uodų.

 

Nepaisant naudingų katžolės savybių, jos iššaukiami pojūčiai gali būti malonūs ne visoms katėms, ypač toms, kurios yra įtemptoje ar nepažįstamoje aplinkoje. Svarbu atsižvelgti į katės savijautą ir duoti katžolę saugioje, ramioje vietoje, leidžiant jai pačiai nuspręsti, turėtį sąlytį su ja ar ne.

Iš esmės ši žolė gali būti potencialiai naudinga, tačiau svarbu suprasti ir gerbti kiekvienos katės individualų atsaką į ją, pirmiausia užtikrinant jos komfortą ir saugumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()