Nerimas dėl pingvinų likimo: visai šalia Antarktidos – paukščių gripo protrūkis  ()

Ketvirtadienį mokslininkų grupė patvirtino, kad Pietų Džordžijoje (sala Atlanto vandenyne) paukščių gripas pirmą kartą nustatytas jūrų lokiui ir jūrų drambliui. Mokslininkai tai vadina tikru pavojaus signalu – dėl šios itin užkrečiamos ligos pasaulyje jau žuvo milijonai paukščių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą mokslininkai paukščių gripą netoli Antarktidos įtarė dar 2023 m. spalį. Tuomet Pietų Džordžijos ir Pietų Sandvičo salose nugaišo keli jūriniai paukščiai. Po kurio laiko masiškai kristi ėmė ir jūrų drambliai.

Ekspertai jaudinasi, kad tai galėtų išnaikinti glaudžiai gyvenančias pingvinų kolonijas. Kritusių gyvūnų skaičius gali būti itin didelis, nes šiame žemyne veisiasi daugiau kaip 100 mln. paukščių.

Virusas gali užkrėsti 48 rūšių paukščius

Gruodį Didžiosios Britanijos Gyvūnų ir augalų sveikatos agentūros (APHA) ir Britanijos antarktinės tarnybos (BAS) mokslininkai tris savaites praleido užkrėstose salose ir rinko negyvų žinduolių ir paukščių mėginius.

Ketvirtadienį mokslininkai pranešė, kad šių mėginių tyrimai dėl paukščių gripo (H5N1) buvo teigiami jūrų drambliams, jurų lokiams ir dar trims paukščių rūšims.

„Kadangi Antarktida yra toks unikalus ir ypatingas biologinės įvairovės taškas, liūdna ir neramu, kad liga išplito tarp regiono žinduolių“, – sakė APHA mokslinių tarnybų direktorius Ianas Brownas.

Dabartinis pasaulinis paukščių gripo protrūkis, prasidėjęs 2021 m., pražudė milijonus paukščių paukštininkystės ūkiuose, o mokslininkai baiminasi, kad jo poveikis Antarktidos gyvūnijai gali būti pražūtingas. Virusas gali užkrėsti 48 rūšių paukščius ir 26 rūšių jūrų žinduolius, teigiama praėjusį mėnesį paskelbtoje ataskaitoje.

Ištirti mėginiai parodė, kad virusą į Pietų Džordžiją greičiausiai įnešė migruojantys paukščiai iš Pietų Amerikos.

 

„Ruoniai, kurie, kaip žinoma, kartais ėda atliekas, gali užsikrėsti, kai suvalgo užsikrėtusių paukščių gaišenas“, – sakė ekologas Alastairas Wardas.

Tūkstančiai ruonių ir šimtai tūkstančių paukščių Antarktidoje susitelkia tankiose kolonijose, todėl virusas gali lengvai persiduoti tarp individų ir sukelti didelį jų mirštamumą. Visgi bent kol kas neatrodo, kad virusas būtų paveikęs pingvinus ir nėra pranešimų apie didesnį nei vidutinį pingvinų mirtingumą.

Nuo paukščių gripo jau krito ir baltoji meška

Britanijos antarktinė tarnyba, valdanti dvi mokslinių tyrimų stotis Pietų Džordžijoje, po patvirtintų atvejų sustabdė dauguma mokslinius darbų, vykstančių kieme ir reikalaujančio žmongaus kontakto su gyvūnais. Tarptautinė Antarktidos kelionių organizatorių asociacija taip pat nurodė laivams atsargumo sumetimais nesiartinti prie kai kurių Pietų Džordžijos ir Antarktidos pusiasalio vietų.

 

Praėjusią savaitę Aliaskos pareigūnai patvirtino pirmąjį žinomą atvejį, kai nuo paukščių gripo mirė baltasis lokys, ir taip padidino pasaulinį susirūpinimą dėl viruso plitimo į nykstančias laukinių gyvūnų populiacijas.

„Jei paukštis negyvas, lokys greičiausiai jį suvalgys. Didelė tikimybė, kad klimato kaita, paukščių gripas, paukščių mirtingumas ir baltosios meškos tarpusavyje sąveikauja“, – „Reuters“ sakė Albertos universiteto baltųjų lokių biologas Endrius Derocheris.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()