Atšaukta stichinė nelaimė 7 savivaldybėse esančiuose miškuose  ()

Nuo sausio 15 d. atšaukiama Ignalinos, Joniškio, Panevėžio, Rokiškio, Šalčininkų, Trakų ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose esančiuose miškuose paskelbta stichinė nelaimė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai padaryta gavus Valstybinės miškų tarnybos išvadą, nes 2023 m. lapkričio – gruodžio mėnesiais žievėgraužio tipografo ir vėjo pažeistų medynų buvo registruojama nedaug, didžioji dalis ankstesniais mėnesiais kilusių pažeidimų padarinių likviduota, o pušinių pjūklelių padarytų didelių pažeidimų Ignalinos rajone esančiame židinyje neprognozuojama.

Stichinės nelaimės šių rajonų esančiuose miškuose buvo paskelbtos praėjusių metų rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Pernai, Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, Rokiškio (daugiau nei 25 tūkst. m3), Šalčininkų (daugiau nei 43 tūkst. m3), Panevėžio (daugiau kaip 27 tūkst. m3), Trakų (daugiau nei 26 tūkst. m3) ir Vilniaus (daugiau nei 35 tūkst. m3) rajonų savivaldybių teritorijose dėl žievėgraužio tipografo pažeidimų išdžiūvusių ir džiūstančių medynų tūris sudarė daugiau kaip po 25 tūkst. kubinių metrų, todėl šiuose rajonuose buvo paskelbta stichinė nelaimė.

Taip pat pernai Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje buvo paskelbta stichinė nelaimė, nes registruotas masinis spyglius graužiančio kenkėjo paprastojo pušinio pjūklelio išplitimo židinys 1 197 ha plote, kuriame vidutiniškai buvo pažeista 85 procentai augančių medžių, bendras pažeistų medynų tūris yra apie 400 tūkst. kubinių metrų.

 

Stichinė nelaimė buvo paskelbta ir Joniškio rajono savivaldybėje, kur vėjo ir krušos pažeistų medynų tūris tik valstybiniuose miškuose sudarė 27 tūkst. kubinių metrų.

Jeigu šiemet atskiroje savivaldybės teritorijoje išdžiūvusių, išverstų, išlaužytų, išdegusių arba kitaip pažeistų medynų tūris sudarytų daugiau kaip 25 tūkst. kubinių metrų ir būtų viršytas Miškų įstatymo 18 straipsnio 3 dalyje numatytas kriterijus, tuomet vėl būtų skelbiama stichinė nelaimė.

Medžių kenkėjai aktyvūs yra tik šiltuoju metų laiku: žiemą dėl žemos temperatūros jie naujos žalos medžiams nedaro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()