Pirmą kartą istorijoje! Mokslininkai apšalę. Ką nufilmavo (Video)  ()

Tyrėjai mano, kad pirmą kartą istorijoje jiems pavyko užfiksuoti naujagimį didįjį baltąjį ryklį vandenyne – anksčiau to nebuvo pavykę padaryti niekam.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenynas dengia beveik 70 % planetos paviršiaus ir slepia daugybę paslapčių. Viena įdomiausių iš jų yra tai, kad per visą tyrimų laikotarpį mokslininkams nė karto nepavyko pamatyti naujagimio didžiojo baltojo ryklio. Tačiau pasikeitė, rašo „New Atlas“.

Kalifornijos universiteto komanda išanalizavo duomenis, kuriuos 2023 m. liepą laukinės gamtos filmų kūrėjas Carlosas Guana užfiksavo dronu, vos už 300 m nuo kranto netoli Santa Barbaros (Kalifornija). Reikėtų pažymėti, kad filmavimo metu Guana ir biologijos doktorantas Philipas Sternesas skenavo zoną, ar joje nėra ryklių.

Tyrėjai vandenyne pastebėjo kai ką įdomaus: didįjį baltąjį ryklį, kurio ilgis siekė vos 1,5 metro, plėšrūnas taip pat turėjo per ploną kūną. Paprastai suaugęs didysis baltasis ryklys pasiekia maždaug 4,9 metro ilgį ir turi storesnį kūną. Mokslininkai taip pat pastebėjo neįprastą plėšrūno spalvą: suaugę didieji baltieji rykliai viršuje yra pilki, o apačioje – balti, tačiau tyrėjų pastebėtas plėšrūnas buvo visiškai baltas.

 

Mokslininkai ištyrė dronų filmuotą medžiagą ir pastebėjo, kad ryklys plaukdamas išliejo išorinį „baltų dažų“ sluoksnį, o tai rodo, kad balta medžiaga buvo ryklio embriono kiautas. Mokslininkai mano, kad didžiojo baltojo ryklio embrioninį apvalkalą sudaro maistinių medžiagų turintis pienas, kurį motina išskiria į gimdą, kad jaunikliai galėtų išgyventi.

Tačiau taip pat yra tikimybė, kad jaunas ryklys tiesiog sirgo odos liga, tačiau mokslininkai mano, kad tai mažai tikėtina. Anot Gauna, likus kelioms dienoms iki naujagimio baltojo ryklio pasirodymo, jis nufilmavo tris labai dideles ryklių pateles, kurios atrodė nėščios. Ir tada, prieš pasirodant miniatiūriniam rykliui, kai vienas iš trijų didelių ryklių nardė, paviršiuje pasirodė šis mažas visiškai baltas individas . Dėl to mokslininkai mano, kad jiems vis tiek pavyko nufilmuoti naujagimį didįjį baltąjį ryklį.

 

Anot Sterneso, anksčiau buvo įtariama, kad ši vietovė yra didžiųjų baltųjų ryklių veisimosi vieta. Jei šis vaizdo įrašas tai įrodys, mokslininkai pareikalaus iš vietos valdžios sustiprintos šios teritorijos apsaugos.

Pažymėtina, kad anksčiau mokslininkai įvardijo daugybę hipotetinių didžiųjų baltųjų ryklių gimimo vietų, tačiau niekas neturėjo galimybės pamatyti paties gimimo proceso ar naujagimio individo. Taigi šis vaizdo įrašas gali būti pirmasis naujagimio baltojo ryklio pastebėjimas pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(2)
(52)

Komentarai ()