Mokslininkai išsiaiškino, kaip vabzdžiai apsisaugo nuo lietaus lašų: mechanizmą atskleisti padėjo sulėtintas vaizdo įrašas (Video)  ()

Sulėtintas vaizdo įrašas padėjo pamatyti, kas atsitinka, kai lietaus lašai pasipila ant vandens telkinio paviršių nutūpusių vabzdžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Floridos mokslininkų komanda atliko tyrimą, kurio metu buvo filmuojama, kas vyksta, kai ant vandeninių čiuožikų – judėti vandens paviršiumi prisitaikiusių vabzdžių – pradeda kristi vandens lašai – labai panašiai kaip lyjant lietui.

Sulėtintas vaizdo įrašas padėjo išsiaiškinti, kokios savybės padeda šiems vabzdžiams išgyventi net per smarkiausią liūtį. Be anatominių ypatumų, dėl kurių čiuožikų kūnas atstumia vandenį ir nesušlampa, ypač reikšmingi pasirodė elgesio niuansai – pasyvumas ir gebėjimas išplaukti į paviršių.

„Kai čiuožikas atsiduria vandenyje, aplink jo kūną susiformuoja oro burbulas. Taip atsitinka dėl vabzdžio egzoskeleto gebėjimo atstumti vandenį. Susiformavęs oro burbulas neleidžia vabzdžiui nuskęsti. Reikšminga ir tai, kad vandeniniai čiuožikai yra labai lengvi, todėl net nejudėdami jie puikiai išlaviruoja tarp vandenyje susidarančių ertmių ir srovių. Taigi, tyškant lietaus lašams vabzdžiai tarsi neskęstančios dalelės plūduriuoja vandenyje“, teigė Floridos politechnikos universiteto docentas Darenas Watsonas.

Vandeninių čiuožikų gebėjimui atlaikyti lietaus lašų smūgius ir nardyti po vandenyje susidarančias ertmes skirtas straipsnis buvo paskelbtas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“. Darenas Watsonas yra pagrindinis šio straipsnio autorius.

 

Mokslininkai išsiaiškino ir tai, kad į lašų smūgius čiuožikai reaguoja beveik taip pat kaip panašaus dydžio plastiko dalelės. Šis pastebėjimas sufleruoja atsakymą į klausimą, kaip įvairiausios šiukšlės, tokios kaip mikroplastikas, net per smarkiausią liūtį panirusios po vandeniu nukeliauja iš vienos vietos į kitą.

„Labai tikėtina, kad po vandeniu atsiduria ir telkinių paviršiuje plūduriuojantis mikroplastikas, kai yra smūgiuojamas daugybės lietaus lašų, kaip kad nutinka per stiprias liūtis. Gautais rezultatais ketiname pasiremti analizuodami, kaip juda vandens telkinių paviršiuje plūduriuojantis mikroplastikas. Toliau eksperimentuodami stebėsime ne vandeninius čiuožikus, o mikroplastiko šiukšles imituojančias atitinkamo dydžio, tankio ir hidrofobiškumo vandens paviršiuje išsilaikančias daleles“, – tikino D. Watsonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()