Kiekviena katė po pilvu nešiojasi „keistą maišelį“. Mokslininkus glumina jo paskirtis (Video)  (1)

Mažytis „maišelis“, esantis kiekvienos katės pilvo apačioje, glumina mokslininkus – niekas nežino, kam jo reikia.



© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/cat-pet-animal-domestic-cat-pets-cute-150267

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės ir katės gyvena vienas šalia kito tūkstančius metų, tačiau mes vis dar per mažai žinome apie šiuos gyvūnus. Viena iš paslapčių, kurią katės visada nešiojasi su savimi, yra „keistas maišelis“, esantis katės pilvo apačioje, rašo „Inverse“.

Anatomiškai ši pilvo dalis žinoma kaip pirmykštis maišelis (primordial pouch). Jis yra apatinėje pilvo dalyje. Deja, tai yra viskas, ką mokslininkai žino apie šią keistą ir stebuklingą mūsų augintinių kūno dalį.

Pasak veterinarijos gydytojo, Kornelio kačių sveikatos centro (Kornelio universitetas, JK) direktoriaus Bruce'o Kornreicho, šis odinis maišelis yra kažkas panašaus į riebalus po papildomos odos sluoksniu. Specialistas pastebi, kad katės paprastai turi daug papildomos odos, pavyzdžiui, ant pakaušio – taip mamos katės gali už pakarpos nešioti kačiukus. Tiesą sakant, šis paslaptingas maišelis yra kažkas panašaus į „pilvo guzelį“, kuris tampa matomas nuo 6 iki 12 mėnesių amžiaus.

[Vokietija] Itin geros kainos puiki planšetė, kurią rekomenduoja apžvalgininkai. Snapdragon CPU, 4+128GB, 11,5 colių 2K ekranas, 120Hz ir kt. („HONOR Pad X9“)
4210 1

Gera kaina

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės ir kokybė

Išsamiau

Manoma, kad šis maišelis išliko katėms per visą jų evoliuciją: maišelis randamas ir naminiuose gyvūnuose, ir daugumoje didelių kačių. Įdomu tai, kad tokios savybės atsiranda dėl genetinių mutacijų: gyvūnai, turintys šias mutacijas, jas perduoda dauginimosi metu. Tiesą sakant, jei dėl mutacijos atsiranda pokytis, skatinantis išgyvenimą, yra didesnė tikimybė, kad ji bus perduota. Paprasčiau tariant, tam tikru momentu katės evoliucijos metu patyrė mutaciją, kuri sukūrė pirmykštį maišelį, ir ji toliau buvo paveldima. Tačiau mes vis dar nežinome, kokiam tikslui ji skirta.

 

Nepaisant to, kad mokslininkai tiksliai nežino atsakymo, jie vis dar turi tam tikrų teorijų.

Pirma, maišelis gali būti apsauginis – pavyzdžiui, jis tarnauja kaip barjeras nuo plėšrūnų ir augalų. Jei katė kovoja su kita kate ar plėšrūnu, šis riebus maišelis gali apsaugoti jos gyvybiškai svarbius organus. O vaikantis grobį augmenijoje, maišelis tikriausiai gali šiek tiek apsaugoti nuo aštrios augalų lapijos įpjovimų.

Antra, maišelis gali suteikti katei lankstumo. Pavyzdžiui, krisdamos katės turi pasukti kūną kojomis į apačią, o papildoma oda gali suteikti joms šiek tiek laisvės pasisukti ore tinkama nusileidimui poza. Jis taip pat gali leisti katei bėgti greičiau, leisdamas jos liemeniui iki galo išsitiesti, kad kojos galėtų išsitiesti toliau į priekį.

 

Trečia, paslaptingas maišelis gali tarnauti kaip savotiška riebalų atsargų saugykla. Laukinėje gamtoje katės gali susidurti su bergždžios medžioklės periodu, o tokios atsargos padėtų joms išgyventi sunkius laikus.

Kartu, anot Kornreicho, šis maišelis yra sveikatos, o ne ligos ar antsvorio ženklas. Augant mūsų augintinių oda praranda elastingumą, todėl maišelis gali nusmukti dar žemiau. Todėl specialistai pataria dėl to nesijaudinti, tačiau, jei nerimaujate, geriau pasikonsultuoti su veterinaru.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai (1)