„Deguonies čia beveik nėra...“ Kaip aukštai gali skristi paukščiai. Kam priklauso rekordas (Foto, Video)  ()

Iki šiol skrydžio aukščio rekordo savininkas yra Afrikos gyventojas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paukščiai turi daug įdomių savybių. Kai kurie iš jų gali nuskristi net kelis šimtus kilometrų nesuplasnodami sparnais, kiti gyvena daugiau nei 50 metų. Ir kai kurie turi didžiausias akis iš visų sausumos gyvūnų.

Bet kaip aukštai gali skristi paukščiai? Kol kas rekordininkas šiuo atžvilgiu yra plėšrus paukštis – dėmėtasis grifas, dar žinomas kaip Rüppelo grifas (Gyps rueppellii), rašo „IFLScience“.

[Vokietija] Tik 119€ ir tokios galimybės! Fantastiškas belaidis dulkių siurblys. Paskutiniai vienetai (Video, „Liectroux i7“)
3647 2

Nuostabiai žema kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Gausybė keičiamų antgalių, labai plačios panaudojimo galimybės

Puikių savybių modelis

Išsamiau

1973 metais dėmėtasis grifas rėžėsi į lėktuvą 11 300 metrų aukštyje virš Dramblio Kaulo Kranto, Vakarų Afrikoje. Nors buvo apgadintas vienas iš lėktuvo variklių, pilotams pavyko jį nutupdyti. Iš didelio paukščio liko tik pora dešimčių plunksnų, kurios padėjo mokslininkams jį atpažinti. Tai buvo aukščiausias kada nors užfiksuotas lėktuvo susidūrimas su paukščiais.

 

Dėmėtieji grifai daugiausia gyvena Sahelio regione, kuris skiria Sacharos dykumą nuo derlingesnių tropinės Afrikos regionų. Šie paukščiai sudaro monogamišką porą ir gyvena kartu visą gyvenimą. Tiek patinas, tiek patelė rūpinasi jaunikliais pirmosiomis 150 jų gyvenimo dienų.

 

Šie paukščiai gali užaugti iki 85 cm ilgio ir sverti nuo 4 iki 5 kg. Jų sparnų ilgis siekia daugiau nei 2 metrus. Dėmėtieji grifai gali skristi labai aukštai. Jie pasitelkia vėjo sroves, kad pakiltų aukštai virš žemės ieškoti maisto. Tačiau šie plėšrieji paukščiai minta tik negyvais gyvūnais. Mokslininkai mano, kad būdinga plika grifų galva išsivystė taip, kad plunksnos netrukdytų „panardinti“ visos galvos į žuvusio gyvūno kūną.

Deja, dėmėtais grifas yra įtrauktas į Tarptautinę Raudonąją knygą. Rūšis yra ant visiško išnykimo ribos. Kaip ir daugelis kitų Afrikos paukščių, šie plėšrieji paukščiai praranda savo buveines, kurios yra vienintelis jų maisto šaltinis.

Įdomiausia tai, kad dėmėtasis grifas gali saugiai doroti juodlige ar botulizmu užsikrėtusio gyvūno mėsą – paukščiui nieko blogo nenutiks.

Gali būti, kad 1973 metais įvykęs susidūrimas buvo anomalija. Pagrindinė priežastis, kodėl paukščiai neskrenda taip aukštai, kaip keleiviniai lėktuvai, yra ta, kad aukštai yra labai mažai deguonies.

 

Yra ir kitų itin aukštai skraidančių paukščių. Mokslininkai Himalajuose užfiksavo 10 000 metrų aukštyje skriejančią pilkąją gervę (Grus grus). O kalninė žąsis (Anser indicus) pastebėta 7 300 metrų aukštyje.

Bet, net ir naudojant šiuolaikines sekimo technologijas, mokslininkai neturi jokių duomenų, kad joks kitas paukštis būtų priartėjęs prie dėmėtųjų grifų rekordo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(0)
(31)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()