„Tele2“ daiktų interneto technologijos padeda išsaugoti bites: inovatyviu būdu stebi avilio vidų  (3)

Kas trečias kąsnis, kurį dedate į burną, priklauso nuo bičių – būtent tiek maisto nebūtų įmanoma užauginti be šių mažųjų darbininkių. Besikeičiantis klimatas ir kiti iššūkiai bitininkus paskatino dar labiau rūpintis geromis bičių gyvenimo sąlygomis, o tam jau pasitelkiamos ir itin pažangios „Tele2“ daiktų interneto technologijos. Pasak Ernesto Stačiūno, „Tele2“ verslo sprendimų komandos vadovo, išmanus priežiūros sprendimas leidžia stebėti avilio vidų realiuoju metu. Taip užkertamas kelias dažniausiai pasitaikančioms problemoms ir išsaugoma bitėms palanki aplinka.



© pixabay (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/bee-colonies-bees-beehive-beekeeper-4027005/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekia išsaugoti bites

Turbūt jau daugeliui žinoma, kad bitė – vienas unikaliausių vabzdžių, ypač svarbių kasdieniam žmonių gyvenimui. Bitės – tiek laukinės, tiek kultūrinės – ne tik renka nektarą ir paverčia jį medumi, bet apdulkina augalus, todėl yra atsakingos už trečdalį žmonių suvartojamo maisto derliaus.

Vis dėlto, klimato kaita, pesticidai, bičių ligos ir toksinai gali stipriai paveikti šiuos gyvūnus, todėl kelia pavojų ir sėkmingai maisto tiekimo grandinei. Pastebima, kad apdulkinančių vabzdžių skaičius pasaulyje mažėja, o tai kelia nerimą ne tik ūkininkams, bet ir mokslininkams bei visuomenei.

Atsižvelgdamos į šiuos iššūkius, sprendimo ėmėsi ieškoti technologijų sektoriaus bendrovės – švedų įmonė „Beezum“ pristatė įrankį, paremtą „Tele2“ daiktų interneto technologijomis.

„Avilių stebėjimo sprendimas bičių augintojams suteikia visas įžvalgas ir informaciją, reikalingą optimalioms avilių sąlygoms užtikrinti. Daiktų interneto technologija paremtų jutiklių surinkti duomenys „Tele2“ tinklu siunčiami į „Beezum“ platformą, kur bitininkai realiu laiku gali stebėti avilio aplinką. Kadangi informacijos perdavimui naudojamas mobilusis ryšys, nereikia montuoti jokių laidų ar kabelių, kurie apsunkintų avilio perkėlimą iš vienos vietos į kitą“, – sako E. Stačiūnas, „Tele2“ verslo sprendimų komandos vadovas.

Net 2 kartus pigiau, nei konkurentai! Iš Vokietijos aukščiausios kokybės žuvų masalo nuplukdymo laivas su GPS (Video)
2118 2

Mažiausia kaina šiais metais

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Su nuotolinio valdymo pulteliu - iki 500 metrų

Integruotas GPS

Nugabena iki 2kg masalo

12000mAh baterija

LED žibintai - pravartu nakties metu

Išsamiau

Avilyje įmontuoti jutikliai renka informaciją apie viską, kas vyksta viduje – garsus, drėgmę, temperatūrą, oro slėgį, turinio svorį. Taip bitininkai gali stebėti, kaip sezono metu auga bičių kolonijos, kaip laikosi bičių motinėlė, nuspręsti, kada laikas išimti medų. Turėdami visus šiuos duomenis, bičių augintojai gali laiku priimti svarbius sprendimus ir net išgelbėti avilius neigiamai pasikeitus jų aplinkai.

Jis priduria, kad aviliuose įmontuotiems jutikliams pasitelkiamos ir saulės baterijos, tačiau jie gali veikti bet kokiomis oro sąlygomis – net ir esant šalčiams, kai bitės yra gerokai mažiau aktyvios. Šis sprendimas leidžia naudotojams realiuoju laiku nustatyti bičių aviliuose kylančias problemas ir jas iš karto spręsti.

 

„Dažniausiai norėdami įvertinti padėtį avilio viduje, bičių augintojai turi fiziškai klausytis, kas juose vyksta pridėję ausį arba atidarydami avilio rėmus. Tačiau bitės jautriai reaguoja į trikdžius ir bitininkams to dažnai daryti nerekomenduojama. Bitėms reikia stabilios aplinkos, tinkamos temperatūros ir drėgmės. Tad šis inovatyvus sprendimas padės palengvinti avilių priežiūrą ir prisidės prie sklandesnės bitininkystės“, – sako E. Stačiūnas.

Ruošiasi kitam žingsniui

Nors „Tele2“ daiktų interneto technologijomis paremtas sprendimas kol kas išbandomas tik Švedijoje, „Beezum“ jau ruošiasi naujoms investicijoms ir veiklos plėtrai visoje Europoje ir už jos ribų. Pagrindinis bendrovės tikslas – padėti dideliems bičių augintojams, turintiems kelis šimtus ar kelis tūkstančius avilių, reikalaujančių kasdienės priežiūros.

 

„Naudodami „Beezum“ ir „Tele2“ sprendimus bitininkai gali susitelkti į tai, kaip užtikrinti geriausias sąlygas bitėms, o viskuo kitu pasirūpina pažangiausios technologijos. Tai svarbu tausojant aplinką ir veikiant tvariau“, – teigia E. Stačiūnas.

„Tele2“ toliau tęsia inovacijų lyderystę pritaikant daiktų internetą ir 5G ryšį įvairiose srityse. Stokholme jau metus kursuoja pirmasis pasaulyje keleivinis elektrinis keltas, naudojantis „Tele2” 5G ryšio ir daiktų interneto technologijas. Keltą, pavadintą „MF Estelle“, sukūrė Norvegijos bendrovė „Zeabuz“ ir jos partnerė „Torghatten“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (3)