Naudinga informacija: ką daryti radus paukščio jauniklį?  ()

Šiuo metu gamtos mylėtojus džiugina įvairūs paukščių garsai, o taip pat jau galima aptikti ir dar neskraidančių jauniklių. Bevaikštant gamtoje ar šalia savo namų, žmonės neretai randa ant žemės paukščių jauniklius, kurie dėl įvairių priežasčių jau palieka lizdą, tačiau dar nemoka skraidyti. Žinodami, jog jiems kelia pavojų įvairūs plėšrūnai – katės ar laukiniai gyvūnai, paukščiams neabejingi žmonės norėdami pagelbėti šiems, dar bejėgiais atrodantiems jaunikliams, neretai juos paima „savo globai“. Ir tai didžiausia, bet, deja, dar dažnai pasikartojanti klaida.



© AdinaVoicu (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/duckling-little-fluffy-yellow-cute-4282860/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svarbu atminti: laisvėje gimęs paukštis turi gyventi laisvėje

Kasmet Lietuvos ornitologų draugija sulaukia paklausimų ką daryti radus paukštį ant žemės, kaip jam padėti, jį „globoti“. Gana dažnai užvaldo noras pasirūpinti iš pirmo žvilgsnio paliktais paukščių jaunikliais, tačiau taip pasielgti reiktų tik labai išskirtiniais atvejais. Kyla klausimas kaip pasielgti: ar priglausti surastą paukščio jauniklį, ar jį palikti gamtoje? Visų pirma, reiktų atminti, kad laisvėje gimęs paukštis turi ir gyventi laisvėje, o radus paukščio jauniklį reiktų teisingai įvertinti situaciją.

Lietuvos ornitologų draugija pateikia rekomendacijas ką daryti radus paukščio jauniklį:

  1. Surastas paukštis yra be akivaizdžių sužeidimo požymių, apsiplunksnavęs, savarankiškai juda (nesvarbu, kad nematote jo skrendant): palikite ten kur suradote – jo tėvai tikrai nepaliko jo likimo valiai. Kai kurių rūšių paukščių jaunikliai lizdus palieka dar ne visai mokėdami skraidyti, todėl juos tėvai nusiveda į kiek įmanoma saugesnę vietą ir jais rūpinasi kol šie taps savarankiški. Neretai pasitaiko, kad paukščiukai aptinkami jiems nesaugioje aplinkoje – šalia judrių kelių, automobilių stovėjimo aikštelėse, vietose, kuriose gausu šunų ar kačių. Tokiu atveju patartina paukštį perkelti į kuo arčiau radimo vietos esančią saugią vietą – užkelti paukštį ant medžio apatinių šakų, pernešti į tankesnius krūmus ar greta esančius medžius, kur jie galės patys pasislėpti.
  2. Surastas paukštis dar plikas ir savarankiškai labai mažai juda, tuomet apsidairykite ar nėra netoliese jo lizdo ir įkelkite į jį. Svarbu, kad lizde būtų tokie pat paukščiukai, kaip ir jūsų rastieji arba jis tuščias, bet tinkamo dydžio. Jei lizdas apardytas ar iškritęs, įkelkite atgal ar įrenkite kuo panašesnį kitą. Namuose tokio amžiaus jauniklius išauginti yra nepaprastai sunku.
  3. Surastas paukštis yra akivaizdžiai sužeistas, tad gamtoje jis greičiausiai neišgyvens. Tokiu atveju reiktų paimti paukštį ir kreiptis į specialistą – veterinarą.
  4. Rastas gandras iškritęs iš lizdo. Gandrų jaunikliai šalia lizdo ant žemės gali atsidurti keliais atvejais: iškrenta netyčia arba būna specialiai išmesti tėvų. Netyčia iškristi gali dėl audros ar stipraus vėjo šuorų, nulūžus lizdą laikančiam pagrindui, nesėkmingai besimokantys skraidyti. Tėvų išmetami gali būti dėl to, kad jie yra sergantys ir taip apsaugomi kiti jaunikliai. Neretai sunku atskirti ar tai netyčia iškritęs jauniklis, ar išmestas tėvų. Tokiu atveju, jei tik jauniklis nėra akivaizdžiai sužeistas, reikia pabandyti jį įkelti atgal į lizdą. Ir jei po kurio laiko šis vėl atsidurs ant žemės, tuomet dar kartą įkelti jau nereikia, o reikia elgtis kaip su sužeistu paukščiu. Dėl sužeistų paukščių skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefono numeris 112 arba Aplinkos apsaugos departamentui telefonu 852732995.
Mini kamera tik 9,99€! 1080P, naktinis filmavimas, judesio daviklis, WiFi, APP ir kiti privalumai
3708 5

Fantastiškos kainos kamera

Greitas ir saugus pristatymas į Lietuvą

Nuostabaus funkcionalumo

Išsamiau

 

Jei būdami gamtoje pastebėjote bet kokį paukščių lizdą ar net prie besilankančius paukščius, jokiu būdu neikite arčiau prie jo, juo labiau, nebandykite pažiūrėti kas yra lizdo viduje, nes:

a. jei lizde dar yra perimi ar dar dedami kiaušiniai, pamatę, kad lizdą aptiko potencialūs priešai, sparnuočiai gali jį mesti.

b. jei lizde bus jau ūgtelėję, bet dar neskraidantys jaunikliai, išsigandę jie gali „iššokinėti“ iš lizdo ir taip atsidurti ant žemės, kur tampa lengvesniu plėšrūnų grobiu. Reikia atminti, jog paukščių jaunikliai saugiausi yra savo lizduose.

c. tam tikros paukščių rūšys – pelėdos, kai kurie plėšrieji paukščiai, pilkosios varnos ar net smilginiai strazdai ir kiti sparnuočiai, aršiai gina savo palikuonis nuo pašalinių ir gali jus sužeisti.

 

d. tuo tarpu bailesni paukščiai, jei buvote prisiartinę prie lizdo ar net jų iš arti apžiūrinėjote, gali kurį laiką (gali būti ir ilgą) negrįžti į lizdą, kas nulems jauniklių (ypač mažų) žūtį nuo šalčio ar bado, arba atšals lizde esantys kiaušiniai ir iš jų nebeišsiris jaunikliai.

Kaip elgtis radus sužeistą paukštį?

Labai dažnai suradus sužeistą paukštį nežinoma kur kreiptis pagalbos. Yra keli pagrindiniai veiksmai ką daryti tokiu atveju:

  1. Dėl sužeistų paukščių skambinti specialistui – veterinarui:

Vilniuje: Justiniškių g. 64, Vilnius “Buivydiškių veterinarijos klinika”, tel. 8 663 77737

Kaune: Šv. Gertrūdos g. 46 “Gyvūnų priežiūros centras”, tel. 837 322 333

Klaipėdoje: Kalnuvėnai, Klaipėdos raj., “Vakarų Lietuvos gyvūnų priežiūros centras”, tel. 8 687 36888

Alytuje: Norgeliškės, Alytaus raj. “Alytaus regiono gyvūnų globos namai”, tel. 8 686 29110

 

Šiauliuose: Žuvininkų g. 1 “Šiaulių jaunųjų gamtininkų centras”, tel. 8 415 23883

Panevėžyje: Senasis Vilniaus kel. 15, Liūdynė “Jūratės Paltarokės ūkis”, tel. 8 633 69900

Tik ekstra atvejais (budintys telefonai visą parą): 8 655 70058; 8 686 44828

 Arba kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą telefono numeriu 112 bei Aplinkos apsaugos departamentą telefonu 852732995.

  1. Suradę sužeistą paukštį nuneškite jį apžiūrėti veterinarams.
  2. Patys nepradėkite gydyti, maitinti ar girdyti paukščio nepasitarę su veterinaru. Dažnai nutinka taip, kad netinkamas gydymo būdas, lesalas ar jo pateikimo metodas tampa paukščio žūties priežastimi.
  3. Paukštį laikykite šiltai, minkštu popieriumi ar medžiaga išklotoje dėžutėje, uždengtoje orui pralaidžia medžiaga.
  4. Dėžutę su paukščiu laikykite ramioje aplinkoje, patartina tamsoje. Tuomet paukštis nusiramins nuo patirto išgąsčio.

Tinkamai sužeisto paukščio globai reikia specialių sąlygų, nemažai laiko, kantrybės ir žinių. Nesistenkite paukščio gydyti patys – perduokite jį specialistams!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()