Fantominis trečiasis vokas. Ar žmonės jį turi?  ()

Daugelis gyvūnų rūšių turi trečiąjį skaidrų voką, tačiau jis ne visada matomas.



© Pete Markham, CC BY-SA 2.0 | https://www.flickr.com/photos/pmarkham/4165298950

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kačių ir šunų šeimininkai galėjo pastebėti, kad jų augintiniai turi skaidrius trečiuosius vokus, kurie karts nuo karto pasirodo, pavyzdžiui, miego ar poilsio akimirkomis. Bet kas iš tikrųjų yra ši neįprasta struktūra ir ar žmonės ją turi? Apie tai rašo „Science Alert“.

Ši mėsinga „užuolaida“ matoma kiekvienos akies kampučiuose, arčiau nosies. Mokslininkai šią struktūrą vadina „mirksėjimo membrana“ (Nictitating membrane).

Tretieji vokai paprastai juda horizontaliai per akį, o ne vertikaliai, kaip viršutiniai ir apatiniai vokai.

Naujas pasaulio rekordas! „Akimirksniu.“ Rubiko kubą surinko 10 kartų greičiau nei žmogus (Video)
4878 13

Robotas Rubiko kubą tiesiogine prasme sudėjo akimirksniu.

Išsamiau

Šis specializuotas vokas yra plona, ​​drėgna membrana, dengianti kitus vokus ir atvirus akių baltymus. Juos turi daugelis žinduolių rūšių. Trečiuosius vokus taip pat gali turėti paukščiai, ropliai, varliagyviai ir žuvys.

Priklausomai nuo rūšies, membranos išvaizda gali kisti. Pavyzdžiui, kai kurioms rūšims atramą suteikia kremzlinis skeletas, o kitų – liaukos. Mokslininkai mano, kad šios variacijos padeda skirtingiems gyvūnams prisitaikyti prie skirtingų buveinių – jūros, oro ar gyvenimo medžiuose.

Mokslininkai atliko keletą tyrimų, siekdami suprasti, kaip veikia trečiasis akies vokas ir kokį vaidmenį jis atlieka ežiams, kengūroms ir rudiesiems lokiams. Rezultatai parodė, kad jis veikia taip pat, kaip ir viršutinis ar apatinis vokas: saugo akis, padeda atsikratyti nešvarumų, paskirsto ašaras po akies paviršių, palaiko jas drėgnas ir neleidžia susidaryti votims.

 

Tyrimai rodo, kad trečiasis kupranugario akies vokas padeda jiems išlaikyti tam tikrą regėjimą smėlio audros metu, uždengdamas ir apsaugodamas akis.

Vandens rūšims taip pat reikia trečiojo voko, nes jis padeda apsaugoti juos nuo vandens poveikio. Didesnės rūšys, pavyzdžiui, mėlynieji rykliai, medžiodami ir maitindamiesi apsaugo akis trečiuoju voku.

Paukščiai taip pat naudoja trečiąjį voką, kad apsaugotų akis greito skrydžio metu. Jis yra nepaprastai svarbus geniams, kurių kaukolės patiria vibracinę traumą, kai genys kala į medžio kamieną. Trečiasis vokas apsaugo jų akis nuo pažeidimų ir pjuvenų.

Trečiasis žmogaus akies vokas

 

Žmonės ir dauguma primatų išsivystė taip, kad mums nebereikia pilno trečiojo voko. Mūsų akys mažiau pažeidžiamos. Mūsų įprasti vokai yra labai jautrūs ir geba žaibiškai užsiverti.

Tačiau net ir mes nesame visiškai praradę trečiojo voko – pas žmones yra šios membranos likutis, žinomas kaip pusmėnulio raukšlė (plica semilunaris) – ją galima pamatyti akies kamputyje. Mokslininkai tiksliai nežino, bet teigia, kad ši struktūra leidžia mūsų akims pašalinti ašarų perteklių į nosies ertmę. Būtent dėl ​​šios priežasties verkiant pradeda varvėti nosis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()