Ne patinų meilės paieškos lėmė žirafų kaklų ilgumą. Mokslininkai dėmesį sutelkė į pateles  ()

Žirafų patelių ūgis siekia 4,5 metrus, o patinų – 5,5. Jei norėtų, be vargo patikrintų ką vakarienei ruošia antro aukšto kaimynai. Kaklo ilgiui įtakos turėjo konkurencija tarp patinų – taip ilgą laiką sutarė mokslininkai. Tačiau JAV biologai teigia, kad atsakymas slypi visai kitur. Ir tikrai ne patinuose.



© MARIOLA GROBELSKA (Unsplash License) | https://unsplash.com/photos/three-giraffes-on-brown-grass-field-during-daytime-eQdDUdi5qLk

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgi kaklai padės užkariauti patelės širdį?

Norint išvystyti tokius išilgus kaklus, turėjo pakisti visa žirafos laikysena, rašo „Science Alert“. Pavyzdžiui, ilgainiui žirafų kaklas pasislinko šiek tiek labiau link nugaros, kad jos galėtų išlaikyti pusiausvyrą.

Dėl šio skirtumo ir dėl to, kad patinai, aršiai kovodami dėl meilės, smūgiuoja kaklu, kai kurie mokslininkai įtarė, kad žirafų kaklo pailgėjimą lėmė konkurencija tarp patinų dėl partnerės. Panašu į povų uodegas, įmantrias, spalvotas, bet nebūtinai patogias, išsivysčiusias vien tam, kad galėtų užkariauti plunksnuotųjų patelių dėmesį.

Tačiau ilgakaklių mįslė nebūtinai atsakyta.

Pensilvanijos valstijos biologai vėl iškėlė kultinį klausimą – kodėl žirafų kaklai tokie ilgi? Peržiūrėję tūkstančius demėtųjų porakanopių nuotraukų, dėmesys atiteko patelėms.

Tikrieji patelių ir patinų kaklų skirtumai

[EU+Kuponai] „June Mega Sale“! Įspūdingi prizai ir pasiūlymai: energijos stotelės, el. paspirtukai, siurbliai ir kt. (Video)
2812 2

„June Mega Sale“ išpardavimas!

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „FOSSiBOT F1200“ - mobili energijos stotelė, 1200W, 1024Wh, LiFePO4

2) „Narwal Freo X Plus“ - 7800Pa, plovimas, unikalus šepetys, atliekų suspaudimas, APP

3) „JIGOO C500“ - puikios kainos belaidžiai dulkių siurbliai

4) „BOGIST M1 Elite“ - 350W, 36V 10Ah el. paspirtukas

Išsamiau

Tyrimas, kurio metu buvo tiriamos laukinių ir nelaisvėje laikomų žirafų kūno proporcijos, birželio pradžioje buvo publikuotas žurnalo „Mammalian Biology“ (liet. Žinduolių biologija) straipsnyje.

„Techniškai jie (red. p. patinai) iš tiesų turi ilgesnius kaklus, tačiau viskas, kas susiję su patinais, yra ilgesni. Jie yra 30-40 proc. didesni už pateles“, – aiškina Pensilvanijos valstijos universiteto biologas Doug‘as Cavener‘is.

Eberly Mokslo Koledžo (dalis Pensilvanijos universiteto) tyrėjų komanda nustatė, kad būtent žirafų patelių kaklai, lyginant su patinų, yra proporcingai ilgesni.

Analizuodami santykines kūno proporcijas tarp laukinių gyvūnų ir skirtingų rūšių, D.Cavener su kolegomis nustatė, kad nors žirafų patinų ir patelių kūno proporcijos jaunystėje būna panašios, pasiekus lytinę brandą patinų kūno proporcijos pasikeičia.

 

Kaip rašoma Pensilvanijos universiteto (JAV) svetainėje, suaugusių žirafų patelės turi proporcingai ilgesnį kaklą ir liemenį – pagrindinę kūno dalį, į kurią neįeina kojos, kaklas ir galva.

Kita vertus, suaugę patinai turi ilgesnes priekines kojas ir platesnius kaklus. Šis dėsningumas nustatytas tiek nelaisvėje gyvenančiose, tiek laukinėse žirafose.

Kodėl patelėms prireikė ilgesnių kaklų?

Tyrime buvo nagrinėtos Masajų žirafų nuotraukos. Taip siekta ištirti santykines kiekvienos rūšies kūno proporcijas, kurios gali keistis žirafoms bręstant.

„Kai patelės sulaukia ketverių ar penkerių metų amžiaus, jos beveik visada būna nėščios ir maitina krūtimi, todėl manome, kad ilgus žirafų kaklus lėmė padidėję patelių mitybos poreikiai“, – teigia D.Cavener‘is.

 

Mokslininkas atkreipia dėmesį, kad įprastai, žirafas, o ypač, pateles, matome besimaitinančias gilumoje esančiais lapais, o ne besistiebiančias aukštyn į medžių viršūnes.

„Žirafos yra išrankios valgytojos – jos valgo tik kelių rūšių medžių lapus, o ilgesnis kaklas leidžia joms pasiekti medžių gilumą, kad gautų lapų, kurių niekas kitas gauti negali“, – sako mokslininkas.

Ilgesni kaklai gali padėti žirafų patelėms pasiruošti nėštumui. Tai rodo, kad parakanopių bruožo evoliuciją galėjo lemti dideli patelių mitybos poreikiai.

Be to, patinams ilgis, atrodo, nėra toks svarbus kaip plotis. Kuo platesnis patino kaklas, tuo jis gali būti pranašesnis kovose su kitais patinais dėl partnerės, mano mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()