Pirmą kartą istorijoje. Rečiausi pasaulyje. Ką įspūdingo užfiksavo Indonezijoje (Video)  ()

Borneo pirmą kartą užfiksuoti itin reto leopardo patelė su dviem jaunikliais – tai pirmoji tokio pobūdžio filmuota medžiaga.


Borneo debesuotasis leopardas Malaizijoje
Borneo debesuotasis leopardas Malaizijoje
© photosbypaulo, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Borneo_clouded_leopard.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Borneo debesuotieji leopardai (Neofelis diardi Borneensis) yra itin reti ir nykstantys gyvūnai. Natūralioje buveinėje jų aptinkama itin retai, todėl mokslininkus maloniai nustebino tokia reta filmuota medžiaga, užfiksuota naudojant paslėptą kamerą, rašo „Live Science“.

Kameros-gaudyklės buvo įrengtos Tandžungputingo (Tanjung Puting) nacionaliniame parke Borneo saloje (Indonezija). Viena iš jų užfiksavo visą Borneo debesuotojo leopardo šeimą: patelę ir du jos jauniklius. Tyrėjai pastebi, kad šie kadrai tapo pirmaisiais tokio pobūdžio vaizdais. Jie taip pat suteikia vilties, kad ši pažeidžiama rūšis vis dar veisiasi.

[Vokietija] Nuostabus vaizdo projektorius tik 144€! 1080P, 500ANSI, Bluetooth 4.0 ir kt. („Lenovo Thinkplus Air H4S“)

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Kameras-gaudykles pastatė Orangutanų fondo darbuotojai. Jos buvo išdėstytos visame miške. Tokiu būdu komanda ketino stebėti gyvūnų judėjimą ir jų buvimą teritorijoje. Orangutanų fondo darbuotojai pastebi, kad Borneo debesuotieji leopardai saloje buvo užfiksuoti ir anksčiau, tačiau tai pirmas kartas, kai vaizduose matoma visa šeima.

Borneo debesuotasis leopardas yra vienas iš dviejų Sundos debesuotojo leopardo (Neofelis diardi) porūšių, gyvenančių Indonezijoje. Antrasis porūšis – Sumatros debesuotasis leopardas (Neofelis diardi diardi), gyvenantis Sumatros saloje. Pasaulio laukinės gamtos fondo (WWF) duomenimis, Borneo debesuotieji leopardai išsiskiria mažomis, į debesis panašiomis dėmėmis ir plačia dviguba juostele nugaroje.

 

Šios rūšies atstovai yra nepaprastai judrūs miško medžiotojai, kurių lankstūs sąnariai puikiai tinka bėgioti ir šokinėti medžių viršūnėse – jų kulkšnys gali pasisukti 180 laipsnių kampu. Paprastai šios rūšies atstovai mėgsta medžioti beždžiones, kates ir graužikus tankiuose miškuose.

 

Deja, mokslininkai apie jų gyvenimą žino nedaug, nes jie ypač aktyvūs naktimis. Manoma, kad jie dauginasi ištisus metus ir lytiškai subręsta sulaukę 2 metų. Deja, jiems retai pavyksta sulaukti reprodukcinio amžiaus – to priežastis yra įprastos buveinės sunaikinimas ir brakonieriavimas.

Dėl buveinių praradimo Borneo debesuotųjų leopardų populiacija sumažėjo mažiausiai trečdaliu. Dėl to rūšis buvo įtraukta į nykstančių gyvūnų sąrašą. Laimei, nauja filmuota medžiaga suteikia vilčių, kad Borneo debesuotieji leopardai vis dar sėkmingai veisiasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()