Iškeisk miestą į mišką: miškininkai kviečia atrasti daugiau nei 1000 rekreacinių objektų  ()

Gėrėtis paukščių balsais ir miško žaluma, uogauti, grybauti ir iš arčiau pažinti Lietuvos gamtos turtus – vasara – puikus metas iškeisti miestą į mišką. Valstybinių miškų urėdija, prižiūrinti ir puoselėjanti daugiau nei 1000 šalies miškuose įkurtų rekreacinių objektų: pažintinių takų, stovyklaviečių, poilsiaviečių ir išskirtinių lankytinų vietų, kviečia daugiau laiko praleisti gamtoje ir aplankyti dar nematytas ar jau spėtas pamilti poilsio vietas.



© furry_portraits (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/dog-nature-forest-landscape-animal-4609870/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mylintys gyvūnus nenuobodžiaus Žvėrinčiuje ar Pašilių stumbryne, besidominčius pelkėmis pakerės Varnikų botaninio-zoologinio draustinio pažintinio tako ežerėliai, išskirtinė Dubravos rezervatinė apyrubė, žygiuoti kviečia Buktos, Miško turtų, Dūkštų ąžuolyno pažintiniai takai, piknikauti ar tiesiog pailsėti nuo miesto šurmulio galima šimtuose miškininkų įrengtų ir nuolat prižiūrimų atokvėpio, poilsio, stovyklavimo vietų. Šiuo metu VMU valdo ir prižiūri 1107 rekreacinius objektus visoje šalyje, kuriuose atokvėpį rasti, geriau gamtą bei miškus pažinti, pasidžiaugti nuostabiais vaizdais stovyklaujant ar vaikštinėjant gali kiekvienas.

Visi valstybiniai miškai, patikėjimo teise valdomi VMU, yra visų šalies piliečių turtas, o juose esantys rekreaciniai objektai – skirti ir laisvai prieinami visuomenei. Miškininkai visuomet rūpinosi visuomeniniam naudojimui skirtų objektų įrengimu ir priežiūra, o nemaža dalis drožinių, suoliukų ir kitų objektų Lietuvos miškuose yra sukurti pačių miškininkų rankomis.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Įrankių komplektai, „Makita“ baterijų įkrovikliai, giluminių raumenų masažuokliai, žaidimų kėdės, automobilio diagnostikos įrenginiai ir kt. (Video)
1933 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

2) „TOPSHAK TS-CH4“ - puikios kainos 39 vnt. įrankių rinkinys

3) „KONKA A9“ - daugiafunkcis giluminių raumenų masažuoklis

4) „LAUNCH 2024 Elite CR529“ - automobilio diagnostikos įrenginys

5) „YR-DC18RC“ - „Makita“ baterijų įkrovikliai

6) „BlitzWolf BW-CML2 Air“ - monitoriaus šviesos juosta

Išsamiau

Norintys daugiau sužinoti apie VMU prižiūrimus ir puoselėjamus rekreacinius objektus ar iš anksto susiplanuoti kelionės maršrutą, VMU internetiniame tinklapyje gali rasti rekreacinių objektų žemėlapį, skirtą visuomenei. Jame kiekvienas ras vietą, kurią galėtų patyrinėti ir pažinti iš arčiau. Žemėlapyje aiškiai, skiriamaisiais ženklais, sužymėti VMU prižiūrimi rekreaciniai objektai, pateikiami ne tik jų pavadinimai, bet ir tiksli lokacija ir lankymosi laikas (kai lankymosi valandos yra nustatytos), trumpi aprašymai bei nuotraukos. Informacija apie įmonės prižiūrimus rekreacinius objektus yra vienoje vietoje ir nuolat atnaujinama: https://vmu.lt/visuomenei/

 

Siekiant suteikti ir garantuoti geriausias lankymosi patirtis visuose rekreaciniuose objektuose, kasmet, siekiame, kad objektai būtų saugūs ir patrauklūs, todėl Vien per pastaruosius trejus veiklos metus buvo suprojektuota virš 60 naujų rekreacinių objektų.

Pravartu paminėti ir tai, kad nuo 2022 m. pradėtas kurti vieningas ir modernus VMU rekreacinių objektų stilius. Štai VMU Kretingos regioniniame padalinyje, Būtingėje, lankytojus jau kviečia ir pirmasis pagal naują stilių ir standartą įrengtas rekreacinis objektas stovyklavietėje „Miškas visiems“, o šiais metais ir daugiau rekreacinių objektų bus atnaujinami nauju stiliumi.

Didžiausiais šiais metais įgyvendintas projektas – Varnikų pažintinio tako rekonstrukcija, į kurią VMU investavo apie 226 tūkst. Eur, o iki metų pabaigos planuojama visuomenei atverti atnaujintą Lopaičių pažintinį taką. Tuo tarpu 2023 metais, objektų įrengimo ir atnaujinimo darbams VMU skyrė daugiau nei 523 tūkst. Eur. Vieni objektai sulaukė naujų takų bei lieptų, kituose buvo atnaujintos stovyklavietės, jose esančios pavėsinės, lauko baldų komplektai.

 

„Visi šie objektai yra formuojami, prižiūrimi ir atnaujinami atsižvelgiant į visuomenės poreikius. Jie padeda sukurti patogias ir jaukias erdves vietos bendruomenių ar iš toliau atvykusių lankytojų poilsiui bei laisvalaikiui miške bei pasitarnauja organizuojant girininkijų renginius bendruomenėms. Džiaugiamės, kad lankytojai miškuose elgiasi sąmoningai – retas kuris tyčia gadina pastatytus įrenginius, šiukšlina ar kitaip neatsakingai elgiasi miškuose“, - teigė VMU vadovas Valdas Kaubrė.

Žvelgiant statistiškai, kasmet rekreacinių objektų tvarkymui yra skiriama vis daugiau lėšų. Augantys skaičiai rodo, kad VMU skiria daug dėmesio ir rūpesčio prižiūrimiems rekreaciniams objektams, suteikdama patogias sąlygas grožėtis mūsų šalies miškais.

Rekreacinių objektų priežiūra bei atnaujinimas – vienas iš valstybės specialiųjų įpareigojimų VMU, savo veikloje derinant socialinį, ekologinį ir ekonominį aspektus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()