Jei nematėte savo akimis, pasigrožėkite dabar: Lietuvoje užfiksuotas retos rūšies halas (Foto)  ()

Praėjusią savaitę Lietuvoje užfiksuotas retesnis, įspūdingai atrodantis halas, skelbia feisbuko puslapis „Orai ir klimatas Lietuvoje“.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© ChelOis (CC BY-SA 4.0) | https://en.wikipedia.org/wiki/Halo_(optical_phenomenon)#/media/File:Halo_solar_en_Buenos_Aires,_Argentina_(10_de_diciembre_de_2022).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią nuotrauką Šventojoje užfiksavo Neringa Vosylienė, birželio 14 d. 14:30 val.

Anot Visuotinės lietuvių enciklopedijos (VLE), hãlas yra optinis atmosferos reiškinys – balsvi vaivorykštiniai šviesos ratilai, lankai, juostos, dėmės, stulpai aplink Saulės ar Mėnulio diską, virš disko ar po juo.

Jie susidaro šviesos spinduliams lūžtant ir atsispindint viršutinio aukšto debesų (dažniausiai plunksninių, sluoksninių) šešiabriauniuose prizmės formos ledo kristaluose.

„Saulės halas Lietuvoje yra dažnas reiškinys (fiksuojamas keliasdešimt kartų per metus), kuris turi apie 50 įvairių formų. Dažniausiai pasirodančios halo formos yra: 22° ir 46° lankai (ratilai), netikros saulės (parheliai), Saulės stulpai ir zenitinis liestinis lankas. Rečiau būna pastebima viršutinė tangentinė, Parry arkos ir kt“, – rašoma „Orai ir Klimatas Lietuvoje“ feisbuko puslapyje.

[Mažiausia kaina istorijoje] Tik 11,99€ už nuostabių galimybių išmaniąją vaizdo stebėjimo kamerą: 1080P, spalvotas naktinis filmavimas, judesio davikliai, signalizacija, APP ir kt.
2444 8

Mažiausia kaina istorijoje

Galioja tik pirmiems 100 vnt.

Fantastiškai geras funkcionalumas

Išsamiau

Penktadienį Šventojoje buvo užfiksuota rečiau pasirodanti Saulės halo forma – pilnai matomas parhelinis ratilas (nuotraukoje esantis aukščiau) kartu su 22 laipsnių halo ratilu (esantis aplink Saulę).

 

„Jei kuris nors ratilas būna nepilnas, kai kurie žmonės jį sumaišo su vaivorykšte, tačiau tai ne vaivorykštė, kuri susiformuoja dėl šviesos lūžių lietaus lašeliuose. Halas atsiranda dėl šviesos lūžių mažytėse snaigėse iš kurių sudaryti tie danguje matomi Saulės peršviečiami (plunksniniai sluoksniniai) debesys. Dažnu atveju halas tarsi praneša apie orų pasikeitimus (netoliese esantį atmosferos frontą), bet būna ir išimčių“, – paaiškina „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: