Kodėl katės iš tikrųjų mėgsta gulėti ant nešiojamųjų kompiuterių. Paslaptis atskleista  ()

Katės ir žmonės gyvena vienas šalia kito tūkstančius metų. Atrodo, kad mums pavyko prisijaukinti šiuos gyvūnus, bet vis tiek nepažįstame jų 100 %.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, dauguma kačių savininkų pastebi, kad jų augintiniai mėgsta gulėti ant nešiojamųjų kompiuterių, tačiau mokslas šios paslapties dar iki galo neįminė. Tačiau vis dar yra keletas teorijų, rašo „Science Focus“.

Naujausi tyrimai parodė, kad katės iš tikrųjų gali imituoti žmogaus elgesį. Vieno tyrimo metu mokslininkai išsiaiškino, kad gyvūnai gali suderinti savo kūnus su mūsų, kad atkartotų kai kuriuos veiksmus.

Tačiau mokslininkai mano, kad nešiojamojo kompiuterio atveju mūsų augintiniai visai nesiekia kopijuoti mūsų elgesio.

Pasak daugiau nei 25 metų patirties turinčio gyvūnų psichologijos eksperto daktaro Davido Sandso, mažai tikėtina, kad kates traukia vien nešiojamojo kompiuterio skleidžiama šiluma. Specialistai atkreipia dėmesį, kad nešiojamieji kompiuteriai išties generuoja šilumą, o kates vilioja šiltos patalpos, tačiau tuomet kyla klausimas, kodėl mūsų augintiniai tiesiog nesėdi šalia radiatoriaus?

Tyrėjai mano, kad iš tikrųjų kates traukia ne šiluma, o kvapas, kurį nuolat paliekame ant nešiojamojo kompiuterio. Žmonėms vargu ar pavyks užuosti šį kvapą, bet katės nesunkiai „susidoros“ su šia užduotimi.

 

Sandsas pažymi, kad katės yra kvapų meistrės. Jų pasaulis tiesiogine prasme pagrįstas kvapais: regėjimas sukurtas medžioti naktį, todėl kitu paros metu jos pasikliauja uosle. Tačiau nesuklyskite – katės visai nesigula ant nešiojamųjų kompiuterių, kad galėtų mėgautis šeimininko kvapu. Mokslininkai mano, kad tam yra ir kitas paaiškinimas.

Daug labiau tikėtina, kad mūsų augintiniai tiesiog bando palikti savo kvapą ant nešiojamojo kompiuterio ir atitinkamai išstumti mūsų. Paprastais žodžiais tariant, taip mūsų katės bando parodyti, kad joms priklauso viskas, kas mums priklauso.

 

Augintinių savininkai mano, kad katės trinasi į juos ar daiktus taip išreikšdamos meilę. Tačiau realybė tokia, kad gyvūnai tiesiog nori palikti mums savo kvapą. Anot Sandso, mūsų augintiniai tiesiogine prasme yra „apsėsti noro būti dominuojančia jėga mūsų namuose“.

Ar katei kenksminga gulėti ant nešiojamojo kompiuterio? Specialistas pažymi, kad fizinės grėsmės augintiniui nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()