„Biologinės įvairovės taškas“. Skelbiama, kuriame žemyne yra daugiausia gyvūnų rūšių  ()

Net ir didžiausių gyvūnų įvairovė priklauso nuo smulkiausių veiksnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nustatė ir įvardijo daugiau nei milijoną gyvūnų rūšių mūsų planetoje, o daug rūšių dar turi būti identifikuotos ir pavadintos. Šie gyvūnai gyvena 6 Žemės žemynuose, tačiau kuriame iš jų yra daugiausia gyvūnų rūšių? Apie tai rašo „Live Science“.

Keletą šimtų metų mokslininkai tyrinėjo ir katalogavo gyvūnų rūšis visame pasaulyje. Per pastaruosius 20 metų mokslininkams pavyko nustatyti, pavadinti ir kataloguoti daugybę naujų rūšių, tačiau tyrimai šia kryptimi tęsiami.

Biologinės įvairovės taškas

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Puikios saulės panelės, lazeriniai nivelyrai, „Xiaomi“ orų stotelės, išmanieji laikrodžiai ir kt.
3090 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Astrolux FSP200“ - 200W portabilios saulės panelės

2) 16 linijų lazeriniai nivelyrai su 2 baterijomis

3) „Xiaomi DUKA Atuman THmini“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

4) „VIOLEWORKS“ - 3000W galios akumuliatorinis pjūklas su baterija ir įkrovikliu

5) „Rogbid Tank M3“ - išmanusis laikrodis

6) „FunWater SUPFR01D“ - pripučiamos SUP irklentės

Išsamiau

Naudodamiesi jau žinoma informacija, mokslininkai gali nustatyti gyvūnų rūšių pasiskirstymą planetoje. Praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje buvo pradėtas vartoti terminas „biologinės įvairovės taškas“, kuris apibūdina vietas, kuriose yra ypač daug rūšių, atsižvelgiant į jų buveinės plotą. Iš 36 tokių taškų Žemėje dauguma yra žemynuose, kuriuos kerta pusiaujas (Afrika ir Pietų Amerika). Klimatas ten drėgnesnis ir šiltesnis.

Šio reiškinio priežastis yra susijusi ne tik su pačiais gyvūnais, bet ir su augalais. Jei vienoje vietoje yra didelė augalų įvairovė, gausu bus ir kitų nuo tų augalų priklausomų gyvų organizmų.

 

Nors augalai gali išgyventi įvairiausiomis sąlygomis, dauguma jų geriausiai išgyvena šilto ir drėgno klimato regionuose.

Daugelį žydinčių augalų apdulkinantiems vabzdžiams taip pat geriau gyventi šiltesnio klimato kraštuose, nes jie negali reguliuoti savo kūno temperatūros.

Rūšių biologinei įvairovei vaidmenį atlieka ir kiti veiksniai. Kad žemyne ​​gyventų tiek daug skirtingų gyvūnų rūšių, čia turi būti ne tik tropinis klimatas, bet ir buveinių įvairovė.

Pavyzdžiui, aukšti medžiai ar aukšti kalnai sukuria vertikalius temperatūros, saulės šviesos ir topografijos svyravimus, leidžiančius sugyventi daugiau gyvūnų, nekonkuruojant dėl ​​tų pačių išteklių ar buveinių.

Kuriame žemyne ​​yra daugiausia gyvūnų rūšių?

 

Remdamiesi šiais veiksniais ir turimais duomenimis, dauguma mokslininkų sutinka, kad Pietų Amerikoje gyvena daugiausia gyvūnų rūšių Žemėje. Būtent šiame žemyne ​​yra geriausias palankių sąlygų didelei biologinei įvairovei derinys.

Tačiau mokslininkai mano, kad Pietų Amerikoje ne visada gali būti tiek daug skirtingų gyvūnų rūšių. Daugelis rūšių gali išnykti dėl klimato kaitos ir antropogeninio poveikio gamtai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()