Mažosios chirurgės. „Tai yra vienintelis atvejis gyvūnų karalystėje“  ()

Mokslininkai nustatė, kad Floridoje (JAV) gyvenančios Camponotus floridanus rūšies skruzdėlės atlieka amputacijas ir valo žaizdas, kad išvengtų infekcijos išplitimo. Jos yra tik antrasis pasaulyje žinomas gyvūnas, kuris tai daro – po žmonių, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai nustatė, kad C. floridanus identifikuoja kitų savo rūšies skruzdžių galūnių žaizdas ir gydo jas valydamos arba amputuodamos galūnes.

Savo išvadas komanda paskelbė žurnale „Current Biology“.

„Kai kalbame apie amputavimą, tai yra tiesiog vienintelis atvejis gyvūnų karalystėje, kai individas kitam savo rūšies nariui atlieka sudėtingą ir sistemingą amputaciją“, – sako pagrindinis tyrimo autorius, Viurcburgo universiteto Vokietijoje elgsenos ekologas Erikas Frankas.

2023 m. E. Franko vadovajama komanda nustatė, kad Afrikos skruzdžių rūšis Megaponera analis gali gydyti užkrėstas savo rūšies skrudžių žaizdas antimikrobine medžiaga, gaminama jų liaukose. C. floridanus neturi analogiškų liaukų, todėl komanda norėjo išsiaiškinti, kaip ši rūšis tvarkosi su kolonijos narių žaizdomis.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Beprotiškų kainų planšetės, atminties kortelės, išmanieji LED šviestuvai ir kt. (Video)
2887 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „POPDEER S500“ - 500W, 518,4Wh portabili energijos stotelė

2) „Drillpro“ - 21V suktukas, su baterijomis, įkrovikliu, antgaliais

3) „N-ONE NPad Y1“ planšetė - puikios kainos ir kokybės modelis

4) „BlitzWill BW-CLT1“ - masiškai perkamas išmanus LED šviestuvas

5) „Microdrive“ - 32-256GB atminties kortelės su adapteriu

Išsamiau

Konkrečiai tyrėjai nagrinėjo dviejų tipų kojų žaizdų gydimų metodus: žaizdų ant šlaunies ir ant blauzdos.

Eksperimentų metu jie pastebėjo, kad skruzdės savo lizdo narių šlaunų sužeidimus gydė valydamos žaizdą burna ir amputuodamos koją ją perkąsdamos, o blauzdos žaizdas gydė tik valydamos.

Atlikus operacijas, skruzdėlių išgyvenamumas gerokai pagerėjo. Šlaunies sužalojimų atveju atlikus amputacijas skruzdėlių išgyvenamumas pagerėjo nuo mažiau nei 40 proc. iki 90–95 proc., o blauzdos sužalojimų atveju išgyvenamumas po žaizdų valymo pagerėjo nuo 15 proc. iki 75 proc.

 

Ištyrę skruzdėlių mikrokompiuterinės tomografijos skenogramas, mokslininkai spėja, kad dėl šlaunies raumenų, pumpuojančių kraują, pažeidimo sulėtėja kraujotaka. Tai reikštų, kad užterštas kraujas užtrunka ilgiau, kol patenka į organizmą, todėl skruzdėlės turi pakankamai laiko galūnei amputuoti.

Skruzdėlių blauzdos turi palyginti nedaug raumeninio audinio, todėl infekcijos gali plisti greičiau. Tai reiškia, kad amputavimas užtruktų per ilgai, kad skruzdėlės sustabdytų kenksmingų bakterijų plitimą, todėl vietoj to jos sutelkia dėmesį į žaizdos valymą.

 

„Skruzdėlės sugeba identifikuoti žaizdą, pamatyti, ar ji infekuota, ar sterili, ir ją atitinkamai gydyti – vienintelė medicinos sistema, galinti su tuo varžytis, būtų žmogiškoji“, – sako E. Frankas.

Skruzdėlių gebėjimas selektyviai atpažinti ir gydyti žaizdas yra įgimtas, teigia tyrėjai.

Dabar mokslininkai tęsia savo tyrimus su kitomis skruzdėlių rūšimis, kurios neturi specialių antimikrobinių liaukų – kad išsiaiškintų, ar kitos skruzdėlės taip pat geba atlikti operacijas, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()