Matosi net iš kosmoso. „Sibire atsivėrė vartai į pragarą“ (Video)  ()

Apskaičiavo jo plėtimosi greitį.


Sibiras
Sibiras
© Gamma-aspirin at Russian Wikipedia, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kem-004.jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-09-03 Matosi net iš kosmoso. „Sibire atsivėrė vartai į pragarą“ (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sibiro širdyje yra didžiulė smegduobė – Batagaikos krateris, dar vadinamas „pragaro vartais“. Iš pradžių jis buvo mažas, bet laikui bėgant tapo toks didelis, kad kraterį buvo galima pamatyti net iš kosmoso. Tai įrodo palydovinės nuotraukos, atskleidžiančios spartų plyšio plėtimąsi. JAV geologijos tarnybos duomenimis, 1991–2018 metais smegduobės dydis išaugo tris kartus, rašo „New York Post“.

Batagaikos krateris yra termokarstinė įduba Čerskio kalnagūbryje Sibire, laikoma didžiausia tokio pobūdžio įduba Žemėje. Pirmą kartą jis buvo pastebėtas septintojo dešimtmečio slaptose palydovinėse nuotraukose. Tačiau tuo metu tai buvo nedidelis įtrūkimas paviršiuje, kuris laikui bėgant pasikeitė. Mokslininkai mano, kad to kaltininkas, be kita ko, yra tirpstantis amžinasis įšalas ir spartus Arkties atšilimas.

[Mega gimtadienio rinkinukas] Bent 200€ pigiau nei Lietuvoje „OnePlus“ išmanieji telefonai ir „Xiaomi“ kameros (Video)
6338 3

Specialus gimtadienio rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Greitas ir saugus pristatymas

1) „OnePlus 12“ - 16GB+1TB, globalios versijos išmanieji telefonai, dovanų 100W įkrovikliai

2) „Xiaomi Outdoor Camera BW300“ + 4W, 5V saulės panelė

3) „OnePlus Nord 4“ - 12+256GB, globalios versijos išmanieji telefonai

4) „OnePlus Nord CE4 Lite 5G“ - 8+256GB, globalios versijos išmanieji telefonai

Išsamiau

Šis reiškinys išryškina klimato krizę ir galimas pražūtingas tolesnio šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo didėjimo pasekmes. Rogeris Michaelidesas, geofizikas iš Vašingtono universiteto pripažino, kad amžinasis įšalas nėra pati fotogeniškiausia tema, tačiau Batagaikos krateris kaip „amžinojo įšalo įžymybė“ yra svarbus priminimas apie būsimus pokyčius.

 

Žurnale „Geomorphology“ paskelbtame tyrime buvo naudojami palydovų ir dronų duomenys, siekiant sukurti trimačius smegduobės modelius ir apskaičiuoti jos plėtimosi greitį. Paaiškėjo, kad kasmet kraterio tūris padidėja maždaug vienu milijonu kubinių metrų, o tai maždaug prilygsta 14 Cheopso piramidžių tūriui. 

 

Aleksandras Kiziakovas, pagrindinis tyrimo autorius ir Maskvos valstybinio M. Lomonosovo universiteto mokslininkas, pabrėžia amžinojo įšalo degradacijos greitį. Mokslininkai mano, kad tyrimo rezultatai galėtų padėti geriau modeliuoti būsimą amžinojo įšalo tirpsmą ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo poveikį.

Rogeris Michaelidesas tikisi, kad Batagaikos kraterio tyrimas gali ne tik padėti suprasti, kaip jis toliau vystysis, bet ir suteikia informacijos apie panašius darinius Arktyje. Pasaulinės klimato kaitos kontekste labai svarbu ištirtii esminius fizinius reiškinius, kuriais grindžiamos tokios formacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()