„Visame pasaulyje. Tik antrą kartą per visą istoriją“ (Foto)  ()

Ir toliau išlieka labai aukšta.



© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficiali Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos paskyra Meteo.lt apžvelgė, koks buvo rugsėjis.

„2024 m. rugsėjo mėn. vidutinė oro temperatūra (16,17 °C) pasaulyje buvo 0,73 laipsnio aukštesnė už 1991–2020 m. vidurkį (arba net 1,54 laipsnio aukštesnė nei priešindustriniu laikotarpiu). Tai – antras šilčiausias rugsėjis per visą tokių stebėjimų istoriją. Tuo tarpu, pasaulinio vandenyno paviršiaus temperatūros (angliškas trumpinys – SST) tarp 60° pietų ir šiaurės platumų (t. y. be poliarinių regionų) vidurkis siekė 20,83 °C (0,48 laipsnio aukščiau už 1991–2020 m. vidurkį). Tai irgi buvo antra aukščiausia rugsėjo mėn. reikšmė. Vos per 0,09 laipsnio nusileista tik 2023 m. rugsėjui (+0,57° anomalija). Liepą formaliai baigėsi net penkiolika mėnesių trukusi serija su rekordiškai aukšta SST, tačiau reikšmės šiuo metu išlieka labai aukštos (žr. grafike).

[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
6848 4

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Šiemet pasibaigė El Niño – planetą šildantis ir Ramiajame vandenyne vykstantis reiškinys (bei darantis didelę įtaką orams). Pavasario pabaigoje pamažu išryškėjo jam priešingas La Niña reiškinys. Prognozuojama, jog ši vėsioji fazė turėtų tęstis visus likusius šių metų mėnesius ir 2025 m. pradžioje. Nežiūrint to, globali temperatūra ir toliau išlieka labai aukšta dėl anomaliai šilto pasaulinio vandenyno.

 

Aukštos SST reikšmės vandenynų regionuose, esančiuose už Ramiojo vandenyno ekvatorinės dalies ribų, labai prisidėjo prie beveik rekordinio pasaulinio SST vidurkio rugsėjo mėn. Iš žemėlapio galite matyti, kad rugsėjį SST pasiekė aukštas ar net rekordines reikšmes daugelyje Atlanto ir Indijos vandenynų ekvatorijų. Taip pat Pietų vandenyno sektoriuje į pietus nuo Afrikos ir Ramiojo vandenyno dalyse ties vidutinėmis platumomis. Rekordiškai šiltas vanduo buvo dar ir Viduržemio, Barenco jūrose bei rytinėje Baltijos jūros dalyje (t. y. prie Baltijos šalių krantų).

Žemėlapyje: 2024 m. rugsėjo mėn. SST anomalijos (lyginant su 1991–2020 m. vidurkiu). Rausvi atspalviai – šiltesnės, o mėlyni atspalviai – vėsesnės už normą vandenyno ekvatorijos. Pilka spalva – jūrinis ledas ir šelfiniai ledynai.

 

Grafike: pasaulinio vandenyno paviršiaus temperatūros kaita skirtingais metais ir laikotarpiais“, – rašo Meteo.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()