Kodėl katės čirpauja? Ypač pamačiusios paukštį (Video)  ()

Miaukia, murkia, šnypščia – katės skleidžia daug įvairių garsų, kad galėtų bendrauti su žmonėmis ir kitais gyvūnais.


Čirpiančios katės, pamačiusios paukštį
Čirpiančios katės, pamačiusios paukštį
© Ekrano kopija | https://www.youtube.com/watch?v=ILFCDPjwSBw

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienas, stebėjęs katę medžiojant, tikrai yra girdėjęs būdingą garsą – čirpimą, kurį skleidžia pūkuoti medžiotojai, pastebėję paukštį, voverę ar pelę. Kodėl katės čirpauaja matydamos potencialų grobį?

Iki šiol nebuvo atlikta jokių mokslinių tyrimų, kurie būtų bandę nustatyti kačių čirpimo priežastį. Kaip pabrėžia mokslininkai, dėl nepriklausomos kačių prigimties šie gyvūnai netinkami laboratoriniams tyrimams. Todėl ekspertams belieka stebėti kates jų natūralioje aplinkoje.

Iki šiol buvo keli paaiškinimai, paaiškinantys kačių čirpimą pamačius grobį, tačiau jie lieka tik teorijos, nes atlikti eksperimentą, kuris patvirtintų bet kurį iš jų, yra nepaprastai sunku.

Kai kurių tyrinėtojų nuomone, katės čirpimas turėtų būti suprantamas kaip susierzinimo išraiška, nes užtvara (dažniausiai lango stiklas) atskiria medžiotoją nuo grobio, todėl grobio sugauti neįmanoma. Dr. Mikelis Maria Delgado, ekspertas, tiriantis kates, lygina tokį elgesį su žmogaus niurzgėjimu ar skundais.

[EU+Kuponai] „Techtober Blowout 2024“ išpardavimas! Mini PC, energijos stotelės, žaidimų monitoriai, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
3872 2

„Techtober Blowout 2024“ išpardavimas

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

2) „MINIX Z100-0dB“ - mini PC, 16+512GB, WiFi6 ir kt.

3) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

4) „SolarPlay Q2501“ - mobili energijos stotelė, 2400W, 2160Wh, LiFePO4

Išsamiau

Mikelis Delgado pabrėžia, kad katės čirpimas nebūtinai turi būti siejamas su neigiama patirtimi, būdingi garsai gali būti katės susijaudinimo išraiška.

Kita teorija teigia, kad katės bando sustiprinti savo uoslę pumpuodamos orą į vietą, vadinamą vomeronasaliniu arba Jacobsono organu. Jis yra ant kačių burnoje ir veikia kaip papildoma nosis. Šiuo organu katės gali užuosti chemines medžiagas, kurių negali aptikti nosimi.

Atverdamas ir užverdamas burną, pūkuotas medžiotojas pumpuoja orą aplink Jacobsono organą, o skleisdamas specifinius garsus padeda reikiama linkme nukreipti kvapų gausų dujų mišinį, kuris gyvūnui suteiktų papildomos informacijos apie jį supančią aplinką.

 

Kačių skleidžiama garsą gali paaiškinti ilgauodegių kačių (margay, Leopardus wiedii) tyrimai. Šios katės, panašios į ocelotą, yra mažos, dėmėtos, laukinės katės, gyvenančios Centrinėje ir Pietų Amerikoje.

Mokslininkai pastebėjo, kad ilgauodegė katė, medžiojanti mažų beždžionių grupę, pradėjo skleisti garsus panašius į beždžionių skleidžiamus garsus. Mokslininkų patirtį patvirtino vietiniai gyventojai, manantys, kad ilgauodegės katės medžiodamos bando privilioti grobį skleisdamos panašius į jų garsus.

 

Be to, kai kurie mokslininkai pažymi, kad kačių čirpimas primena paukščių skelidžiamus garsus ir todėl gali būti būdas privilioti mažus paukščius, kurie yra viena iš labiausiai paplitusių naminių kačių aukų.

Tačiau, ilgaauodegės katės yra vienintelės laukinių kačių rūšys, kurios naudoja garsų pritraukimo techniką. Panaši praktika nebuvo pastebėta kitų laukinių kačių rūšyse, todėl prielaida, kad tai taiko ir mūsų augintiniai, reikalauja mokslinio patvirtinimo.

Mokslininkai neturi atsakymo į klausimą, kodėl katės čirpia, ir kiekviena iš paminėtų hipotezių yra vienodai tikėtina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()