„TO nematė daugelį metų.“ Šalis šokiruota. Puolami žmonės  ()

Užpuolimų daugėja.


Italijos Alpės
Italijos Alpės
© Danny S., CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Italian_Alps-0211.JPG

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Italijoje miške grybautoją užpuolė rudasis lokys. 31 metų vyro sužalojimai yra sunkūs, o Italija priblokšta. Tai jau trečias išpuolis šiais metais, o ne taip seniai šioje šalyje apie lokius buvo girdėję nedaugelis žmonių.

Dar šio amžiaus pradžioje rudieji lokiai Italijoje buvo labai reti. Nors šioje šalyje yra puikios sąlygos didžiausiems Europos sausumos plėšrūnams, lokių ten buvo mažiau nei Lenkijoje. Dabar padėtis pasikeitė ir meškų atakų prieš žmones pasitaiko kaip niekad anksčiau.

Rudieji lokiai daugumoje Vakarų Europos šalių išnyko XX amžiuje, o dažnai net ir XIX amžiuje, o išliko tik šiaurinėje ir rytinėje žemyno dalyse. Tačiau Vokietija ir Šveicarija pranešė apie pavienių individų atsiradimą. Tai buvo lokiai, migravę iš Italijos.

Italijos lokiai gyveno visame Alpių areale, taip pat Apeninuose. Jie dingo iš Apeninų kalnų, tačiau Alpėse išliko kelios dešimtys individų, pasitraukusių į aukštesnes vietas. Ten jie ilgus metus praktiškai neturėjo ryšių su žmonėmis. Tokia padėtis tęsiasi daugelį metų, tačiau dabar ji keičiasi.

[EU+Kuponas] Aukščiausias lygis. Pasaulinio lyderio fantastiškos kainos elektroninis stalas. Paskutiniai vienetai!
3399

Nuostabiai gera kaina

Specialus kuponas

Iš EU greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Apskaičiuota, kad rudųjų lokių skaičius Italijoje siekia 100, tačiau gali būti, kad šis skaičius kur kas didesnis. Kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Šveicarijoje ar Austrijoje, lokių populiacija laikoma išnykusia, tačiau  Balkanuose esančioje Slovėnijoje ir Kroatijoje jų yra maždaug po tūkstantį kiekvienoje iš šių šalių, o gal net ir daugiau.

Ar lokiai iš buvusios Jugoslavijos migruoja į Italiją? Tai įmanoma, bet labiau tikėtina, kad dėl klimato ir aplinkos pokyčių Alpių lokiai pradėjo leistis iš kalnų ir dabar yra arčiau žmonių. Panaši situacija yra ir Slovakijoje, kur tokie pasėliai, kaip kukurūzai, priviliojo lokius į naujus plotus.

Bet kokiu atveju Italijoje kaip niekad daug incidentų su meškomis. Pvz, šių metų liepą Trento apylinkėse užpultas prancūzų turistas.

 

2023 m. Italijoje įvyko ir mirtinų išpuolių, o dabar 31 metų grybautojas buvo sunkiai sužeistas.

Jis vienas rinko grybus netoli Rango netoli Trento. Meška iššoko iš tankmės ir sunkiai sužalojo. Tai buvo beveik ta pati vieta, kur vasarą buvo sužalotas prancūzų turistas.

Panaši situacija neseniai susiklostė ir Slovakijoje. Ten lokys užpuolė ir grybaujantį vyrą.

Nepaisant kraujo netekimo, vyrui pavyko nušliaužti į saugią vietą ir paprašyti pagalbos. Meška pabėgo, o paieškos tęsiamos. Jau priimtas sprendimas, kad lokys bus nužudytas.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: