Invazija Lietuvoje. „Iš šokolado plytelių ropoja besiraizgančios kirmėlės“ ()
Nusiskundimų padaugėja po švenčių, kai žmonės neskuba suvartoti visų saldainių arba palieka palankią aplinką kandims veistis.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kasmet Lietuvoje pagaminama tūkstančiai tonų šokolado produktų. Tai rodo, kad šokoladas yra dažna gyventojų kasdienio gyvenimo dalis. Tačiau pasirodo, kad šiuos skanėstus mėgsta ir maistinės kandys. Atvejai, kai atidarius saldainių dėžutę ar išvyniojus šokolado plytelę randamos besiraizgančios kirmėlės, pasak bendrovės „Dezinfa” kenkėjų kontrolės eksperto, biologo Liutauro Grigaliūno, nėra reti.
„Maistinės kandys gali atsirasti saldainių dėžutėse, šokolade ar kituose joms patraukliuose maisto produktuose keliais dviem pagrindiniais keliais. Kiaušiniai gali būti sudėti dar prieš produktui pasiekiant parduotuvių lentynas, tuomet žmogus ir nusiperka produktą jau su gyvomis dovanėlėmis. Kitas kelias – nekontroliuojamos kandys patenka į patalpas per langus, kitas atviras angas arba su užkrėstu produktu ir po kurio laiko išplinta į kitus produktus,” – pasakoja kenkėjų kontrolės ekspertas ir pabrėžia, kad nusiskundimų dėl kandžių saldumynų pakuotėse padaugėja po švenčių, kai žmonės neskuba suvartoti visų saldainių arba palieka palankią aplinką kandims veistis.
Kodėl kandys yra problema?
|
Maistinės kandys yra rimtas ekonominis kenkėjas. JAV apskaičiuota, kad dėl maistinių kandžių ir kitų kenkėjų nuostoliai maisto pramonėje siekia milijardus dolerių per metus. Pakuotėse randamos kandžių lervos, ekskrementai ir voratinkliai daro maistą netinkamą vartoti, o tai didina maisto švaistymą. Nors sveikatai ryškios žalos nėra netyčia suvalgius užkrėstos produkcijos, tačiau neigiama emocija gali likti ilgam.
„Lervos dažnai aptinkamos kviečiuose, ryžiuose, avižose, kukurūzuose, miltuose ir jų produktuose, riešutuose, saulėgrąžų ar kitose augalų sėklose, džiovintuose vaisiuose, šokolade, makaronuose, prieskoniuose ir net sultinio kubeliuose. Besimaitindamos lervos teršia maistą išmatomis ir pina šilkinį tinklą, sulipindamos produktus. Tai – vienas pagrindinių užkrėtimo požymių. Siekiant apsaugoti maistą nuo maistinių kandžių, būtina laikyti jį sandariuose stiklo arba plastiko induose, reguliariai iš spintelių, ypač tarp lentynų kampų, išsiurbti produktų likučius, išmesti pažeistą maistą. Jeigu pastebimi patalpose skraidantys kandžių drugeliai, galima nusipirkti feromoninių gaudyklių jiems sugaudytI ir tuomet ypač atidžiai apžiūrėti kandžių pamėgtus produktus, ar nėra veisimosi požymių”, – pataria L. Grigaliūnas.
Skylės drabužiuose
Nemenką žalą tiek namų ūkiui, tiek pramonei gali sukelti ir kita kandis – drabužinė. Skaičiuojama, kad viena lerva per savo vystymosi laikotarpį gali sunaikinti iki 200 mg audinio.
„Drabužinės kandies lerva labai panaši į maistinės kandies, tačiau yra šiek tiek mažesnė – iki 1 cm ilgio, kūnas šviesiai gelsvas arba kreminis, o galva tamsesnė nei kūnas. Patys šių kandžių drugeliai yra šviesios spalvos, labai retai matomi skraidantys, dažniau bėginėja tamsiose spintų kertėse, stalčiuose ir panašiose vietose. Lervos pradeda maitintis iškart po išsiritimo, tačiau akivaizdi žala, skylės audiniuose, gali būti pastebėta tik po kelių savaičių ar mėnesių. Jei lervos maitinasi viename drabužio plote, žala gali būti pastebima greičiau – per 1–2 mėnesius, tačiau jei jos išsibarsčiusios, žala gali išryškėti tik po kelių mėnesių. Kaip greitai kenkėjai bus pastebėti, priklauso ir nuo to, kaip dažnai žmogus peržiūri savo sezoninius drabužius,” – atkreipia dėmesį kenkėjų kontrolės ekspertas.
Drabužines kandis labiau traukia nešvarūs, jau dėvėti rūbai, kai jie ilgiau palaikomi spintose. Siekiant apsisaugoti nuo drabužinių kandžių, svarbu reguliariai skalbti drabužius, o tuos, kurie ilgai nebuvo dėvimi, rekomenduojama skalbti aukštoje temperatūroje (mažiausiai 50 °C) arba valyti cheminiu būdu. Atbaidymui galima naudoti ir natūralias priemones, tokias kaip levandų, kedro ar mėtų aliejus.
Ką daryti, jei namuose atsiranda kandys?
Jei namuose aptinkamos maistinės kandys, pirmiausia reikia pašalinti užkrėstus produktus ir kruopščiai išvalyti, išsiurbti virtuvės arba maisto sandėliuko spinteles, lubas. Valyti reikėtų itin karštu vandeniu. Jei kandys pastebėtos drabužių spintoje, ją taip pat reikėtų gerai išvalyti, išsiurbti ir drabužius skalbti aukštoje temperatūroje.
„Parduotuvėse galima įsigyti specialių kandžių naikinimo priemonių, tačiau jos nėra skirtos profesionaliam naudojimui, taigi efektyvumas abejotinas arba trumpalaikis. Profesionaliomis priemonėmis, kurios tikrai yra efektyvios, gali naudotis tik kenkėjų kontrolės ekspertai, turintys tam leidimus ir mokantys tinkamai su jomis elgtis. Neprofesionaliai naudojamos priemonės gali padaryti žalos žmogui ir jo aplinkai,” – atkreipia dėmesį L. Grigaliūnas.