Šiuos baravykus lietuviai aplenkia, o be reikalo. Jie verti vietos ant karališko stalo (Video) ()
Tampa nepaprastai gardžiais.
© Elisabeth Östman (1869–1933) (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karl_Johanssvamp,_Iduns_kokbok.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Baravykai yra miškų aristokratai. Tai vieni skaniausių ir sveikiausių grybų. Pušyniniai, paprastieji, beržyniniai, vasariniai. Šie pažįstami visiems. Kas kita dėmėtasis baravykas Žmonės jį painioja su nuodingu grybu ir ignoruoja. Gaila, nes tinkamai apdorojus, jie tampa nepaprastai gardžiais.
Dėmėtieji baravykai yra paplitę Lenkijoje ir Lietuvoje. Dažniausiai jie auga šalia pušų, eglių ir bukų, tačiau iš tikrųjų jų galima rasti visur. Jie ypač mėgsta rūgščią dirvą ir kalnuotus reljefus. Jie klesti spygliuočių, mišriuose ir lapuočių miškuose.
Daugelis žmonių vengia šių grybų, nes jie ryškios spalvos. Dėl rausvo koto jie kartais painiojami su nuodinguoju „Šėtono“ baravyku. Tačiau nuodingas „Šėtonas“ Lenkijoje ir Lietuvoje yra labai retas. Jis turi nemalonų, aitrų prieskonių kvapą. Kotas ryškiai raudonas.
|
Kita priežastis, kodėl mažiau patyrę grybautojai vengia dėmėtųjų baravykų, yra jų neįprasta savybė – paspaudus ar perpjovus, jie iš karto patamsėja ir įgauna melsvą, beveik tamsiai mėlyną atspalvį. Tačiau tai nereiškia, kad jie pavojingi jūsų sveikatai.
Šių baravykų galima rasti nuo gegužės pabaigos iki spalio pabaigos. Jie turi tamsias, lygiai rudas kepurėles, kurių skersmuo siekia iki 20 cm. Be to, kepurėlė padengta matine, aksomine odele, kuri primena zomšą ir įlenkta tampa beveik juoda. Šių baravykų himenoforas yra šviesiai oranžinis, o kotas šviesiaus smėlio spalvos su ryškiu raudonu atspalviu apačioje.
Dėmėtieji baravykai yra valgomi, tačiau pirmiausia juos reikia išvirti. Jų negalima valgyti žalių arba nepakankamai termiškai apdorotų, nes jie gali sukelti apsinuodijimą, kurio simptomai yra pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas ir dehidratacija. Tačiau tinkamai paruošti baravykai yra išskirtinai skanūs. Jie turi malonų grybų aromatą ir šiek tiek rūgštų, subtilų skonį – subtilesnį nei kilmingųjų baravykų.
Jie yra neįtikėtinai universalūs virtuvėje. Juos galima kepti, troškinti, virti, marinuoti ir džiovinti. Šviežius grybus geriausia kepti, nes jie gauna skanią, traškią, auksinę plutelę. Jie taip pat puikiai tinka sriuboms ir padažams, taip pat puikiai tinka įdaryti į kroketus ir koldūnus. Marinuoti jie idealiai tinka sumuštiniams, salotoms ir užkandžiams. Įdomu tai, kad po terminio apdorojimo tamsi paviršiaus spalva išnyksta, o grybai atgauna savo pirminę išvaizdą.
Ingredientai patiekalui:
- apie 1 kg baravykų;
- 1/2 kg raugintų kopūstų;
- 2 puodeliai verdančio vandens;
- 2 maži svogūnai;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 ryšelis laiškinių česnakų;
- 4 virti kiaušiniai;
- keli lauro lapai;
- kelios kvapiųjų pipirų uogos;
- druskos ir pipirų;
- sviesto kepimui.
Nuplaukite baravykus, supjaustykite juos mažais gabalėliais, sudėkite į didelį puodą su šaltu vandeniu, įberkite šiek tiek druskos ir šaukštą acto. Užvirinkite, tada virkite ant silpnos ugnies apie dešimt minučių. Nusausinkite ir pakartokite procesą. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus. Sudėkite nusausintus grybus ir troškinkite, kol suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais, tada atidėkite.
Nusausinkite raugintus kopūstus ir smulkiai supjaustykite. Sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką. Įkaitinkite šaukštą sviesto puode ir jame pakepinkite česnaką bei svogūną, kol taps permatomi. Sudėkite raugintus kopūstus ir pakepinkite kelias minutes, įpildami du puodelius vandens. Tada sudėkite lauro lapus ir kvapiuosius pipirus, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol kopūstai suminkštės. Jei vandens vis dar daug, nuimkite dangtį, nupilkite vandens perteklių ir leiskite atvėsti.
Smulkiai supjaustykite kiaušinius ir susmulkinkite laiškinius česnakus. Sumaišykite visus įdaro ingredientus ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska, pipirais ir palaikykite šaldytuve per naktį. Kitą dieną įdarykite koldūnus paruoštu įdaru.