Beveik visa DNR molekulė iš sintetinių dalių  (0)

Japonijos chemikai paskelbė sukūrę pirmą DNR molekulę, kurią sudarančios dalys beveik visos yra sintetinės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Toks atradimas gali būti naudojamas daugelyje futuristinių technologijų, mano mokslininkai. Apie tai bus rašoma naujausiame „Journal of the American Chemical Society“ žurnalo numeryje.

Tyrimų autorius Masahiko Inouye ir kolegos ragino atkreipti dėmesį į tai, kad mokslininkai jau ilgai stengėsi sukurti dirbtines DNR versijas ir taip pasinaudoti DNR savybe kaupti ir perduoti informaciją.

Visos gyvybės formos informaciją koduoja DNR molekulėje. DNR yra sudaryta iš keturių pagrindinių sudedamųjų dalių, kurios vadinasi bazėmis. DNR koduoja daugybę baltymų, palaikančių ląstelių vystymąsi ir veikimą.

Iki šiol mokslinikai sugebėjo sukurti DNR molekules, turinčias vos vieną ar keletą sintetinių dalių, taip pat ir sintetinių bazių. Japonų mokslininkai, naudodamiesi aukšto lygio DNR sintezės aparatūra, sugebėjo susintetinti keturias visiškai naujas bazes ir patalpinti jas į iš cukrų sukurtą DNR molekulės karkasą. Taip jie gavo neįprastai stabilią, dvigrandę struktūrą, labai panašią į tikrą DNR molekulę. Kaip ir tikros DNR molekulės, naujoji struktūra buvo dešinio sukimo ir gebėjo formuoti trigrandes struktūras. Neįprastos šių molekulių cheminės savybės ir stabilumas gali pasitarnauti, kuriant naujus junginius ir biotechnologijos metodus.

Šaltinis: American Chemical Society

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: