Kai geografija pasidaro keista. Kuri šalis yra „stačiakampiausia“ ir „apvaliausia“ pasaulyje  ()

Geografija kartais pasidaro labai keista, kai kalbama apie valstybių kontūrus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stačiakampės šalies paieškos prasidėjo, kai australų statistikas Davidas Barry aptiko draugo „Facebook“ komentarą, skelbiantį, kad Turkija yra „stebėtinai stačiakampė šalis“. Žinodamas, kad internete trūksta patikimo šaltinio, kuris sudarytų „stačiakampių šalių“ reitingą, Barry pradėjo savo ambicingą projektą, siekdamas įvertinti valstybių „stačiakampiškumą“, rašo „IFLScience“.

Po išsamių tyrimų Barry padarė išvadą, kad Egiptas yra pati stačiakampiausia šalis pasaulyje, nes jo siena su stačiakampiu sutampa 95,5 proc. Po Egipto „stačiakampių“ skalėje rikiuojasi Vatikanas, Sint Martenas (priklauso Nyderlandams, Karibų jūroje), Lesotas, Jemenas, Gana, Šiaurės Makedonija, Dramblio Kaulo Krantas, Lenkija ir Nauru. Keista, bet šio projekto katalizatorė Turkija tarp stačiakampių šalių užėmė tik 15 vietą.

Jungtinės Valstijos, dažnai siejamos su savo didingumu, atsidūrė santykinai žemoje sąrašo vietoje ir užėmė 169 vietą kaip labiausiai stačiakampė šalis pasaulyje su kuklia 73,5 procento stačiakampio formos sutapimu. Šią poziciją daugiausia galima paaiškinti unikaliomis Aliaskos, Havajų ir ofšorinių teritorijų formomis, kurios nukrypsta nuo stačiakampės formos.

 

Barry, nors ir pripažįsta savo darbo netobulumą, primygtinai reikalauja išvadų. Algoritminis metodas, kurį jis naudojo tyrime, galėjo sukelti tam tikrų klaidų, ypač kai kalbama apie šalis, sudarytas iš daugybės mažų salų.

Analizuodamas duomenis, Barry pažymėjo, kad Italija yra šalis, kurioje galimas didžiausias neatitikimas, tačiau jis pripažįsta netikslumų per visą tyrimą galimybę. Kalbant apie šalis, susidedančias iš kelių mažų salų, analizės atskaitos taško pasirinkimas paliekamas savo nuožiūrai, o pastangos priimant tokius sprendimus yra akivaizdžiai ribotos.

Tuo tarpu Barry tyrimas apie „šalių stačiakampiškumą“ patraukė Gonzalo Cirueloso dėmesį, kuris buvo įkvėptas taikyti panašius statistinius metodus atsakant į rečiau įprastą klausimą: kuri šalis gali pasigirti didžiausiu apvalumu?

 

Remiantis Cirueloso tyrimais, Siera Leonė pretenduoja į apvaliausios pasaulio šalies titulą, kurio apvalumas yra 93,4 %. Po Siera Leonės rikiuojasi Nauru, Zimbabvė, Vatikanas, Lenkija, ginčijama Skarboro rifo teritorija, Dramblio Kaulo Krantas, Surinamas, Esvatinis ir Urugvajus, kurie baigia dešimtuką.

Galų gale, nors praktinė šių radinių vertė gali būti ribota, jie yra mažai žinomų geografinių žinių lobynas, kurį entuziastai gali išdidžiai panaudoti žaidimų šou ar viktorinų metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(9)
(-3)

Komentarai ()