Neįtikėtina. Žemyną milžiniškos jėgos drasko į dalis. Žemėje atsiras visiškai naujas vandenynas (Video)  ()

Vidinės planetos jėgos tiesiogine prasme plėšia vieną iš žemynų į dvi dalis. Kai tai atsitiks, tarp dviejų sausumos masių susidarys nauja vandens struktūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Afrika lėtai, bet užtikrintai skyla į dvi dalis. Šis procesas, kaip ir viskas geologijoje, yra itin ilgas ir tikriausiai užtruks 5–10 milijonų metų, tačiau ilgainiui dalis Rytų Afrikos vis tiek atsiskirs nuo pagrindinio žemyno. Manoma, kad dėl šio proceso tarp dviejų sausumos masyvų atsiras naujas vandenynas, rašo „IFLScience“.

Milžiniškas žemyno skilimas, kurį sukelia Rytų Afrikos plyšių sistema (EARS), yra vienas didžiausių lūžių Žemėje, besitęsiantis tūkstančius kilometrų ir paliečiantis daugybę šalių:

  • Etiopija;
  • Kenija;
  • Kongo Demokratinė Respublika;
  • Uganda;
  • Ruanda;
  • Burundis;
  • Zambija;
  • Tanzanija;
  • Malavis;
  • Mozambikas.

Dar 2004 metais mokslininkai ištyrė šią plyšių sistemą ir nustatė, kad Afrikos plokštė yra padalinta į dvi dalis: mažesnę Somalio plokštę ir didesnę Nubijos plokštę. Yra žinoma, kad jos viena nuo kito tolsta sraigės greičiu – vos kelis milimetrus per metus.

2018 m. pasklido žinia apie Kenijoje atsiradusį įtrūkimą, o daugelis tvirtino, kad tai yra įrodymas, kad Afrika mūsų akyse suskilo. Nors ši stulbinanti scena buvo susijusi su EARS, šiek tiek klaidinga ją pateikti kaip gyvą didžiojo Afrikos padalijimo įrodymą.

 

Mokslininkai teigia, kad šis įtrūkimas iš tikrųjų buvo tik vietinis reguliaraus riftogeninio aktyvumo slėnyje pasireiškimas. Atkreipkite dėmesį, kad EARS iš tikrųjų dalyvavo šiame procese maždaug pastaruosius 25 milijonus metų, o nesutarimas dėl to yra tik netiesioginė užuomina apie tai, kas iš tikrųjų vyksta žemyne.

Tuo pačiu metu tyrimai rodo, kad pasauliniai EARS procesai po 5–10 milijonų metų gali lemti tai, kad pasaulio žemėlapis atrodys visiškai kitaip. Prognozuojama, kad maždaug tuo metu Afrika bus galutinai padalinta į dvi dalis, o tarp dviejų sausumos masyvų atsiras naujas vandenynas: Afrikos žemynas neteks savo rytinio peties, o didžiulė jūra atskirs Rytų Afriką nuo pagrindinės sausumos masės.

 

Kad ir kaip baisiai atrodytų šis procesas, verta pastebėti, kad mūsų planetos paviršius iš tiesų nuolat juda: nuolat kinta, bet taip lėtai, kad žmonės nepajėgia to pastebėti.

Tiesą sakant, pasaulio žemėlapis, kokį mes žinome šiandien – Eurazija, Amerika, Afrika, Antarktida ir Okeanija – tėra didžiulių tektoninių plokščių „amžinajame šokyje“ produktas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()