Keturių aukštų vandens siena. Skelbiama didžiausia banga-žudikė istorijoje (Video)  ()

Tyrėjai oficialiai patvirtino, kad milžiniška banga Ramiajame vandenyne tapo ekstremaliausia istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenynas dengia daugiau nei 70 % mūsų planetos paviršiaus, jame taip pat gyvena daug jūrų gyvūnų, taip pat tai yra vieta, kur susidaro nepaprastai didžiulės bangos, vadinamos bangomis-žudikėmis (rogue wave), rašo „Science Alert“.

2020 metų lapkritį Ramiajame vandenyne netikėtai pasirodė milžiniška banga, kurios aukštis prilygsta keturių aukštų pastatui – jutikliai užfiksavo, kad vandens siena nuo Britų Kolumbijos krantų (vakarinė Kanada) pakėlė plūdurą į 17,6 metro aukštį. Po dvejų metų mokslininkai ją oficialiai pripažino didžiausia ir ekstremaliausia banga-žudike per visą stebėjimų laiką.

Ankstesni tyrimai rodo, kad tokios milžiniškos bangos yra itin retos ir iš tikrųjų pasitaiko tik kartą per 1300 metų. Tuo pačiu metu, jei banga-žudikė nebūtų kliudžiusi plūduro, mokslininkai iš tikrųjų būtų praleidę šį neįtikėtiną įvykį.

Tūkstančius metų milžiniškos bangos-žudikės buvo tik folkloro dalis, tačiau viskas pasikeitė 1995 m., kai mitas atgijo ir iš tikrųjų tapo realybe. Tuomet mokslininkai užfiksavo, kad pirmąją naujųjų metų dieną beveik 26 metrų aukščio banga staiga užliejo naftos platformą maždaug už 160 kilometrų nuo Norvegijos krantų.

Nuo to laiko mokslininkai užfiksavo dešimtis bangų-žudikių, o kai kurios iš jų buvo aptiktos net ežeruose.

Atkreipkite dėmesį, kad mokslininkai bangą-žudikę apibrėžia kaip bet kokią bangą, kuri yra daugiau nei du kartus didesnė už aplinkinių bangų aukštį. Pavyzdžiui, prie Norvegijos krantų banga buvo 25,6 metro aukščio, o ją supančios bangos – 12 metrų aukščio.

 

Tuo tarpu Vankuverio saloje, netoli Uklueleto, banga nebuvo pati didžiausia kada nors užfiksuota, tačiau jos dydis, palyginti su netoliese esančiomis bangomis, buvo neturintis precedento. Pasak fiziko Johanneso Hemmricho iš Viktorijos universiteto, Uklueleto banga, kaip ją praminė mokslininkai, buvo tris kartus didesnė už aplinkines bangas.

Šiandien mokslininkai vis dar stengiasi suprasti, kaip susidaro bangos-žudikės, kurios, tikimasi, leis tyrėjams numatyti, kur ir kada jos gali atsirasti ir kur nukeliaus. Dėl to mokslininkai sutelkė dėmesį į bangų-žudikių matavimą ir kompiuterinį modeliavimą, pagrįstą tuo, kaip bangas kelia vėjas.

 

Žinoma, kad Uklueleto bangos iškeltas plūduras buvo įrengtas jūroje kartu su dešimtimis kitų vandenyne patalpintų tyrimų jutiklių, bandant sužinoti daugiau apie pavojus, tykančius po vandenyne.

Mokslininkai susirūpinę dėl bangų-žudikių atsiradimo, nes net jei jos atsiranda toli nuo kranto, jos vis tiek gali sunaikinti laivus, vėjo jėgaines ir naftos platformas. Šios milžiniškos bangos yra tokios didelės, kad iš tikrųjų kelia pavojų ir paplūdimio lankytojams.

Ankstesnis 2020 m. tyrimas taip pat parodė, kad padėtis dėl milžiniškų bangų ateityje tik blogės, o bangos tik didės šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Pagrindinė bangų skaičiaus ir dydžio padidėjimo priežastis įvardijama klimato kaita.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()