50 metrų skylės. Paslaptingi krateriai Sibire. Išsiaiškinta tikroji jų priežastis (Foto, Video)  ()

Tyrėjai pasiūlė naują paaiškinimą dėl didžiulių kraterių, kurie ir toliau atsiranda Sibire ir pirmą kartą buvo atrasti prieš 12 metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-21 50 metrų skylės. Paslaptingi krateriai Sibire. Išsiaiškinta tikroji jų priežastis (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą 2012 metais Sibiro amžinajame įšale aptikti didžiuliai krateriai yra daugiau nei 50 metrų gylio ir daugiau nei 20 metrų pločio. Šie krateriai ir toliau atsiranda šiame Žemės regione ir daugelį metų glumina mokslininkus. Tyrimo, paskelbto išankstinių spaudinių serveryje ArXiv, autoriai siūlo naują šių kraterių atsiradimo paaiškinimą, rašo „ScienceAlert“.

Iki šiol mokslininkai jau atrado 8 didžiulius kraterius Vakarų Sibiro šiaurėje, būtent Jamalo pusiasalyje ir Hadano pusiasalyje. Jie kyla dėl stipriausio sprogimo, kurį galima išgirsti daugiau nei 100 km atstumu. Tuo pačiu metu sprogimo metu iš žemės išsviedžiama daug nuolaužų, kurios išsibarsto šimtus metrų.

Tyrimo autoriai mano, kad sprogstančių kraterių atsiradimo priežastis gali būti karštų gamtinių dujų nuosėdos, besiveržiančios iš Žemės gelmių.

Šis Žemės regionas yra žinomas dėl didžiulių požeminių gamtinių dujų atsargų, o klimato kaita, dėl kurios kyla temperatūra, silpnina dalį amžinojo įšalo. Mokslininkai mano, kad sprogimai įvyksta dėl dujų nuotėkio per sukurtą skylę.

Amžinajame įšale yra daug organinių medžiagų, kurios, kylant temperatūrai, tirpsta ir suyra. Dėl to gali išsiskirti metanas. Todėl mokslininkai manė, kad už kraterių atsiradimo slypi metanas, kuris prasiskverbia iš amžinojo įšalo.

 

Manoma, kad būtent dėl ​​tokių procesų amžinojo įšalo regionuose atsiranda metano ežerų. Tačiau tai nepaaiškina, kodėl taip išsiveržiantys krateriai yra tik dviejuose pusiasaliuose, nes metano ežerų galima rasti visur, kur yra amžinojo įšalo, kuris tirpsta.

 

Atsižvelgdami į tai, naujojo tyrimo autoriai mano, kad už kraterių atsiradimo slypi karštos gamtinės dujos, kurios nuteka per geologinį lūžį, kaupiasi po sušalusiu dirvožemio sluoksniu ir šildo amžinąjį įšalą iš apačios.

Tokiu būdu amžinasis įšalas ištirpsta, jis iš apačios susilpnėja ir gali subyrėti. Viršutinis amžinojo įšalo sluoksnis taip pat tirpsta kylant temperatūrai ir taip atsiranda visos sąlygos staigiam dujų išsiskyrimui į išorę. Tokiu būdu įvyksta sprogimas ir atsiranda krateris, mano mokslininkai. Tyrimo autoriai mano, kad tokių kraterių galėjo atsirasti ir daugiau, tačiau vėliau jie išnyko, ką rodo didelis įdubimų skaičius šiaurės Sibire.

 

 

Tuo pačiu metu kiti mokslininkai mano, kad reikia papildomų šios teorijos įrodymų. Bet jei paaiškės, kad tai tiesa, tai gali sukelti klimato problemų. Gamtinėse dujose yra daug metano, kuris yra galingos šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Todėl krateriai gali tapti vieta, kur per trumpą laiką į atmosferą išleidžiamas didelis metano kiekis.

Tyrimo autoriai teigia, kad jei tokie krateriai atsiras tik tam tikrame Žemės regione, poveikis klimatui pasauliniu mastu bus nežymus. Nors po žeme yra daug metano, nėra žinoma, kiek šių dujų gali pasišalinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()