Palydovinėje nuotraukoje užfiksuotas įspūdingas vaizdas – įšalusioje žemėje į paviršių išsiveržusi lava (Foto)  ()

Islandijos Reikjaneso pusiasalyje esantis ugnikalnis išsiveržė trečią kartą per pastaruosius tris mėnesius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš Žemės paviršiuje atsivėrusio didžiulio plyšio vėl ištryško lava. Išsilydžiusios uolienos tekėjo tarytum kraujas. Ši įspūdinga akimirka buvo įamžinta dramatiškoje palydovinėje nuotraukoje, skelbia livescience.com.

Vienas iš Europos Sąjungos (ES) vykdomos programos „Copernicus“ metu naudojamų palydovų (SENTINEL-2) užfiksavo į vakarus nuo atsivėrusio trijų kilometrų pločio plyšio tekančią lavą ir į pietus, Atlanto vandenyno link, besidriekiantį dūmų stulpą. Ši nuotrauka buvo padaryta praėjus septynioms valandoms nuo išsiveržimo.

„Dūmų pėdsakas ir tekanti lava aiškiai matoma netoli Grindaviko miestelio“, – teigiama „Copernicus“ komandos pareiškime. Ugnikalnis trečią kartą išsiveržė vasario 8-ąją, nurodė Islandijos meteorologijos tarnyba.

Skirtingai nuo ankstesnio išsiveržimo, užfiksuoto sausio 14 d., kurio metu atsivėrė plyšių palei pietinę magmos daikos dalį, o lava ėmė tekėti į Grindaviką, trečiasis išsiveržimas įvyko šiaurinėje daikos dalyje, arčiau Svartsengi, už keturių kilometrų į šiaurę nuo Grindaviko, paaiškino Islandijos universiteto Žemės mokslų instituto podoktorantas Alberto Caracciolo.

 

Panašu, kad grėsmės Grindavikui nėra, tiesa, žemė po miesteliu yra nestabili, todėl išlieka įgriuvų rizika.

Trečiasis išsiveržimas buvo panašus į ankstesnius du (pirmasis įvyko 2023 m. gruodžio 18 d.). Visi trys išsiveržimai truko apie dvi paras, sakė A. Caracciolo, o didžioji dalis magmos į paviršių buvo išmesta mažiau nei per 24 valandas.

 

„Prieš vasario 8-osios išsiveržimą po Svartsengi susikaupė maždaug 9 mln. kubinių metrų magmos, – pridūrė mokslininkas. – Bet tai nereiškia, kad visa magma ir išsilies. Dalis jos gali likti po žeme.“

 

Palei daiką taip pat sumažėjo paviršiaus deformacija, vadinasi, magma į paviršių kyla lėčiau nei prieš išsiveržimą.

Anot Islandijos universiteto vulkanologijos profesoriaus Thorvalduro Thordarsono, ateinančiais mėnesiais greičiausiai dar bus išsiveržimų. „Neatmetu keleto papildomų išsiveržimų tikimybės, – pareiškė jis Islandijos naujienų portalui mbl.is. – Šiais metais jų dar reikėtų tikėtis.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()