Naikina visą gyvybę. Kažkas slapta nuodija vandenyną cianidu. Bandoma surasti kaltininką  ()

Situacija Pietų Kinijos jūroje taip pablogėjo, kad unikaliam atogrąžų atolui gresia išnykimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skarboro sekluma (Scarborough Shoal) – atogrąžų atolas, kuris yra Filipinų ir Kinijos ginčo objektas. Jis tęsiasi ne vienerius metus, tačiau pastaruoju metu padėtis tapo nevaldoma. Tyrėjai išsiaiškino, kad kažkas nuodija vandenyną cianidu. Tačiau vis dar negali išsiaiškinti, kas tiksliai, rašo „Futurism“.

Vasario mėnesį Filipinų žuvininkystės ir vandens išteklių biuras (BFAR) apkaltino Kiniją naudojant cianidą nuodijant vandenyną. BFAR atstovo Nazario Briguera teigimu, Kinijos laivų padaryta žala šiandien gali viršyti 17,8 mln. JAV dolerių. Briguera taip pat sakė, kad Kinija sąmoningai naikina Skarboro seklumą, kad Filipinų žvejybos laivai negalėtų žvejoti šiame rajone.

[Pasaulinė premjera!] Iš EU+kuponai+dovanos. Ypatingai galingos graviravimo staklės, kurios tiesiog daužo konkurentus (Video, „Mecpow X5“, „Mecpow X5 Pro“)
3624 1

Pasaulinė premjera!

Specialūs kuponai

Dovanos

Galioja iki 2024-03-31

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

„Mecpow X5“ ir „Mecpow X5 Pro“ modeliai, įvairūs rinkiniai

Išsamiau

Tačiau Filipinų pakrančių apsaugos tarnyba negali tiksliai pasakyti, kas atsakingas už cianido naudojimą rajone. Pasak Filipinų pakrančių apsaugos tarnybos komodoro Jay Tarriela, teisėsaugos institucijos šiuo metu neturi jokių mokslinių tyrimų ar kitų įrodymų, leidžiančių manyti, kad cianido pylimas gali būti Kinijos ar Vietnamo žvejų darbas.

Skarboro sekluma yra atolas, esantis maždaug 200 kilometrų nuo Filipinų. Ekspertų skaičiavimais, šis atolas kasmet aprūpina maistu daugiau nei 385 000 žmonių, kurie taip pat gauna pajamų iš sugautų daugiau nei 275 000 tonų žuvų.

Tyrėjai pastebi, kad atolas abiem šalims tapo ginčų objektu dėl daugelio priežasčių. Pirma, šiame regione gausu vandens gyvūnų ir žuvų išteklių. Antra, jame yra vidinė lagūna, kurioje laivai gali prisiglausti per audras, todėl tai yra ideali „stotelė“ žvejams.

 

Mokslininkai pastebi, kad filipiniečių žvejai anksčiau naudojo cianidą žuvims svaiginti. Tiesą sakant, šis metodas yra paprastas būdas gauti kasdienį laimikį, tačiau jis kenkia aplinkai. Ankstesni tyrimai jau parodė, kad cianido naudojimas naikina koralinius rifus, kurie šiandien yra ant išnykimo ribos dėl destruktyvios žvejybos ir klimato kaitos padarinių.

Dėl to mokslininkai baiminasi, kad netolimoje ateityje kadaise klestintis Skarboro atolas dėl žmogaus veiklos tiesiog sunyks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(38)
(-28)

Komentarai ()