Žemėje yra tik viena valstybė, išsidėsčiusi 4-iuose planetos pusrutuliuose. Bet su tuo sutinka ne visi (Žemėlapis, Video)  (2)

Tai nedidelė Ramiojo vandenyno valstybė, kuriai pasisekė egzistuoti keturiuose Žemės pusrutuliuose vienu metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai socialiniame tinkle X pasirodė prieštaringas įrašas*. Jame kalbama apie Kiribatį – vienintelę pasaulyje valstybę, esančią visuose keturiuose Žemės pusrutuliuose. Bet komentaruose po įrašu iš karto kilo ginčas, rašo „IFLScience“.

*čia – „Ecuador“ reiškia „pusiaują“.

[Pasaulinė premjera!] EU+kuponai. Aukščiausios klasės lazeriniai DLP vaizdo projektoriai (Video, „JMGO N1 Ultra 4K“, „JMGO N1 Pro 1080P“, „JMGO N1 1080P“)
5346

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Galioja tik iki 2024-03-11!

Iš EU - saugus ir greitas pristatymas

2 metų garantijos

Net trys modeliai skirtingiems poreikiams

Išsamiau

Kai kurie vartotojai su tuo nesutiko. Tačiau mokslininkai tikina, kad šiame teiginyje nėra nė lašo melo.

Tyrėjai išaiškino šią situaciją ir pasakė, kas iš tikrųjų teisus.

Žemę galima padalyti per pusę keliais būdais. Tiesą sakant, tai galime padaryti neįtikėtinai daugybe būdų, kuriuos gali sugalvoti tik mūsų vaizduotė. Tačiau visuotinai priimtas Žemės rutulio padalijimo būdas yra padalinti jį į Šiaurę, Pietus, Rytus ir Vakarus – paprastais žodžiais tariant, į keturis skirtingus pusrutulius.

 

Pavyzdžiui, šiaurės ir pietų pusrutuliai išskiriami ties horizontaliu pusiauju. Kalbant apie rytų ir vakarų pusrutulius, juos vertikaliai skiria 180 ° dienovidinis arba meridianas, kuriuo eina datos keitimosi linija.

Jei ant Žemės rutulio nubrėžiate linijas, kurios vienu metu žymi abu pusrutulius, pamatysite, kad Kiribačio salynas išsidėsto visuose keturiuose Žemės pusrutuliuose. Tačiau ar tai vienintelė tokia šalis? Kai kurie internautai užsiminė apie Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos užjūrio teritorijas, suteikiančias joms teisę taip pat turėtų tokį „titulą“, tačiau mokslininkai su šiuo teiginiu nesutinka.

 

Įdomu tai, kad buvimas visuose keturiose pusrutuliuose nėra vienintelis dalykas, dėl kurio Kiribatis yra toks unikalus. Anksčiau ši šalis buvo abiejose datos keitimosi linijos pusėse, todėl skirtumas tarp kai kurių gretimų salų buvo 23 valandos, o tai gerokai apsunkino vietos gyventojų gyvenimą.

Siekdamos atsikratyti šio administracinio košmaro, 1995 metais valdžia paskelbė, kad datos keitimosi liniją gerokai perkels į rytus – taip data tapo vienoda visose 33 Kiribačio salose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(59)
(3)
(56)

Komentarai (2)