Miestas padangėse. Kokia yra aukščiausia vieta Žemėje, kur gyvena žmonės (Video)  ()

Aukščiausiai pasaulyje esančios gyvenvietės gyventojai turi unikalių iššūkių.


La Rinconada, Peru
La Rinconada, Peru
© yo, CC0 1.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rinconadapuno.JPG

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėje maždaug 80 milijonų žmonių gyvena daugiau nei 2 500 metrų virš jūros lygio aukštyje. Šios gyvenvietės daugiausia yra Pietų Amerikoje, Azijoje ir Rytų Afrikoje.

Tačiau mūsų planetoje yra vienas miestas, esantis aukščiau nei kitos kalnų gyvenvietės. Jis yra Anduose, Pietų Amerikoje. Gyvenimas čia labai sunkus, tačiau miesto gyventojai išgauna auksą, todėl kažkaip susitvarko su iššūkiais, rašo „Live Science“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 5,52€! Puikūs šakotuvai, multimetrai, uodų lempos-gaudyklės, „Lenovo“ planšetės, robotai siurbliai ir kt. (Video)
3766 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ANENG A3010“ - labai funkionalus multimetras

2) „Bakeey“ - 6in1 daugiafunkcis šakotuvas

3) „AGSIVO“ - belaidė uodų lempa-gaudyklė

4) „Lenovo Tab K10 Pro“ - 4+64GB, Android 12 planšetė, globali versija

5) „Ultenic TS1“ - 2in1 robotas siurblys su atliekų dėžute

6) Įkraunamas belaidis mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui ir gręžimui

Išsamiau

Aukščiausia nuolatinė žmonių gyvenvietė Žemėje yra La Rinconada miestas, esantis Peru, Anduose. Visi 50 000 miesto gyventojų gyvena 5 000–5 300 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Šiame mieste gyventi labai sunku. Nėra kanalizacijos ir vandentiekio bei šiukšlių išvežimo. Elektra buvo įvesta tik 2000-aisiais, o maistas atvežamas iš kitų šalies regionų. La Rinconada miestas atsirado kaip laikina auksakasių gyvenvietė. Tačiau net ir dabar aukso kasyba tęsiasi.

 

Išdrįsusieji pasiekti šį miestą iškart pajus padažnėjusį kvėpavimą ir pulsą. Daugiau nei 5 000 m aukštyje deguonies lygis ore yra mažesnis, todėl plaučiai ir širdis turi dėti daugiau pastangų.

Tai yra didelis stresas organizmui. Dėl to kai kuriems žmonėms gali išsivystyti ūmi kalnų liga, nes organizmas bandys prisitaikyti prie mažo deguonies kiekio. Tokiu atveju žmogus gali jausti galvos skausmą, nuovargį, pykinimą, apetito praradimą.

Po maždaug poros savaičių buvimo tokiomis ekstremaliomis sąlygomis žmogaus organizmas pripranta, o širdies darbas po truputį stabilizuojasi, kvėpavimas tampa ramesnis. Organizmas pradeda gaminti daugiau raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino, kad kompensuotų žemą deguonies kiekį ore.

 

Bet La Rinconados miesto gyventojai jau prisitaikę prie aplinkos sąlygų.

Anduose dideliame aukštyje gyvenančių žmonių kraujyje yra didelė hemoglobino koncentracija, todėl kraujas tampa tirštesnis. Tokiu būdu kraujas gali pernešti daugiau deguonies, tačiau tokiu atveju žmonės labiau linkę susirgti lėtine kalnų liga. Ji išsivysto dėl per didelės raudonųjų kraujo kūnelių gamybos. Mokslininkai mano, kad kas ketvirtas La Rinconada miesto gyventojas kenčia nuo šios ligos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()