Išaugo 10 kartų. Skelbia CŽA. Kas dedasi Afrikoje (Žemėlapis)  ()

Savo statistikoje Centrinė žvalgybos agentūra atsižvelgė į tokius veiksnius kaip gimstamumas, mirtingumas ir migracija.


Portugalija ir Ispanija iš kosmoso
Portugalija ir Ispanija iš kosmoso
© NASA's Earth Observatory, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iberian_Peninsula_at_Night_-_NASA_Earth_Observatory.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasauliniu mastu Žemės gyventojų skaičius nenumaldomai auga. Oficialūs duomenys rodo, kad 2022 m. pasaulio gyventojų skaičius jau pasiekė 8 milijardus, o žmonių skaičius planetoje per ateinančius 60 metų greičiausiai viršys 10 milijardų. Tačiau atskirų šalių mastu situacija yra kiek sudėtingesnė, rašo „IFLScience“.

JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) seka visų rūšių žvalgybos duomenis, įskaitant gyventojų skaičiaus augimo tempus. Šie duomenys pateikiami procentine išraiška, kurioje atsižvelgiama į gimstamumą, mirtingumą ir migraciją šalies viduje. Tokiu būdu mokslininkai stebi vidutinį populiacijos dydžio pokytį.

[Vokietija] Fantastiškos kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai („Xiaomi Mijia 3C Enhanced Edition“)
3456 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Dėl to CŽA paskelbė šalių, kuriose dabar didžiausias gyventojų skaičiaus augimo tempas, reitingą:

  • Pietų Sudanas – 4,65 %;
  • Nigeris — 3,66 %;
  • Angola — 3,33 %;
  • Beninas — 3,29 %;
  • Pusiaujo Gvinėja – 3,23 %;
  • Uganda — 3,18 %;
  • Kongo Demokratinė Respublika – 3,11 %;
  • Čadas – 3,01 %;
  • Malis — 2,9 %;
  • Zambija – 2,83 %.

Aukščiausiame reitinge dominuoja Afrikos šalys, atspindinčios tendencijas visame žemyne. Pavyzdžiui, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenys rodo, kad per pastaruosius šiek tiek daugiau nei 120 metų (nuo 1900 m.) Afrikos gyventojų skaičius išaugo 10 kartų. Mokslininkai mano, kad tokį padidėjimą lėmė gimstamumo padidėjimas ir mirtingumo sumažėjimas.

 

žemė planeta planetos gyventojų šalyje

Kartu mokslininkai mano, kad šis Afrikos žemyno demografinis bumas nesitęs amžinai. Į naujausią CŽA sąrašą taip pat įtrauktos Afrikos šalys, kurių gyventojų skaičiaus augimo tempai neigiami, kitaip tariant, gyventojų skaičius mažėja.

 

Tikslios gyventojų skaičiaus mažėjimo priežasties mokslininkai neįvardija, tačiau teigia, kad tai susiję su gimstamumo mažėjimu. Kai kurie mokslininkai taip pat prognozuoja, kad iki 2100 m. 97 % šalių gimstamumas nebus pakankamai didelis, kad išlaikytų gyventojų skaičių.

Todėl mokslininkai mano, kad nepaisant gyventojų skaičiaus augimo kai kuriose atskirose šalyse, tikėtina, kad pasaulio gyventojų skaičius pasieks aukščiausią tašką anksčiau nei tikėtasi, o vėliau apie 2080-ųjų vidurį sumažės.

Tyrimo autoriai pripažįsta, kad kol kas nežinoma, ar ši prognozė išsipildys ir kokios bus pasekmės planetai. Norint sužinoti daugiau apie tai, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(29)
(-18)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()