„Veikia priešingai, nei turėtų veikti.“ Atlanto vandenyne prasidėjo nepaaiškinami dalykai  (1)

Keletą šios vasaros mėnesių Atlanto vandenynas o tiksliau jo ruožas palei ekvatorių atvėso rekordiškai greitai. Nors dabar šaltoji vieta vėl normaliai šyla, mokslininkai vis dar nežino, kas iš pradžių sukėlė tokį staigų atšalimą.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© analogicus (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/sea-waves-rock-ocean-splash-foam-3757677/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anomali šaltoji dėmė, kuri yra tik vandenyno ruože, esančiame už kelių laipsnių į šiaurę ir pietus nuo ekvatoriaus, susiformavo birželio pradžioje po kelis mėnesius trukusios šilčiausių per daugiau nei 40 metų paviršinių vandenų juostos.

Nors žinoma, kad šis regionas kas kelerius metus svyruoja tarp šaltų ir šiltų fazių, tačiau greitis, kuriuo jis šį kartą iš rekordiškai aukšto lygio nukrito į žemą, yra „tikrai beprecedentis“, – „Live Science“ sakė šį įvykį stebintis Majamio universiteto Floridoje habilituotas daktaras Francas Tučėnas.

„Vis dar kraipome galvas bandydami išsiaiškinti, kas iš tikrųjų vyksta“, – sakė Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) vyresnysis mokslininkas Michaelas McFaddenas, prižiūrintis daugybę plūdurų tropikuose, kurie realiuoju laiku renka duomenis apie šaltąjį tašką.

[Vokietija] Fantastiškos kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai („Xiaomi Mijia 3C Enhanced Edition“)
3456 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

„Tai gali būti tam tikra laikina ypatybė, atsiradusi dėl mums ne visai suprantamų procesų.“

Aukščiausia jūros paviršiaus temperatūra rytinėje ekvatorinės Atlanto vandenyno dalies dalyje buvo vasario ir kovo mėnesiais, kai ji viršijo 30 laipsnių Celsijaus – tai šilčiausi mėnesiai nuo 1982 m.

Atėjus birželiui, temperatūra ėmė paslaptingai kristi ir liepos pabaigoje pasiekė žemiausią tašką – 25 laipsnius Celsijaus, – neseniai savo tinklaraštyje rašė A. Tučėnas.

Prognozės rodė, kad atšalimas gali virsti atlantine njunos forma – regioniniu klimato modeliu, dėl kurio Vakarų Afrikoje kritulių kiekis padidėja, o šiaurės rytų Brazilijoje ir aplink Gvinėjos įlanką esančiose šalyse, įskaitant Ganą, Nigeriją ir Kamerūną, sumažėja.

Šis reiškinys, kuris nėra toks stiprus kaip Ramiojo vandenyno La Nienos analogas ir nebuvo stebėtas nuo 2013 m., būtų paskelbtas, jei žemesnė nei vidutinė temperatūra išsilaikytų tris mėnesius – iki rugpjūčio pabaigos.

Atrodo vyksta dar kažkas

 

Vėsesnius paviršinius vandenis paprastai lydi stipresni pasatai, pučiantys netoli ekvatoriaus, ir jie turi didžiausią įtaką nynoms, nes dėl jų šiltas paviršinis vanduo išnešamas į šiltus vandenis, o giliau esantis vėsesnis vanduo pakyla dėl vadinamojo ekvatorinio bangavimo proceso.

Ironiška, bet pastaruoju metu šaltasis regionas sutampa su silpnesniais vėjais į pietryčius nuo ekvatoriaus, kurie „veikia priešingai, nei turėtų veikti, jei jie būtų atšalimo priežastis“, – sakė Tuchenas. „Šiuo metu manome, kad vėjai iš tikrųjų reaguoja į atšalimą.“

McFaddenas pažymėjo, kad kai kurie neįprastai stiprūs vėjai, kurie gegužės mėn. susidarė į vakarus nuo šaltojo taško, galėjo sukelti rekordinį atšalimą, tačiau šie vėjai „nesustiprėjo tiek, kiek sumažėjo temperatūra“, sakė McFaddenas. „Vyksta kažkas kita“.

 

Siekdami paaiškinti pastebėtą šaltąjį regioną, mokslininkai sumodeliavo keletą galimų klimato procesų, pavyzdžiui, itin didelius šilumos srautus atmosferoje arba staigius vandenynų ir vėjo srovių pokyčius.

„Iš to, ką matome, matyti, kad tai nėra akivaizdūs šio atšalimo veiksniai“, – sakė A. Tučėnas.

Nors ir beprecedentis, mažai tikėtina, kad neseniai įvykusį staigų atšalimą sukėlė antropogeninė klimato kaita.

„Negaliu to atmesti. Tačiau iš pirmo žvilgsnio tai tiesiog natūralus klimato sistemos pokytis virš ekvatorinės Atlanto dalies“, – sakė McFaddenas.

Naudodamiesi palydovų, vandenynų plūdurų ir kitų meteorologinių prietaisų duomenimis, Tučėnas ir Makfadenas yra vieni iš keleto klimato mokslininkų, kurie atidžiai stebi šaltąjį tašką ir bet kokį artėjantį jo poveikį aplinkiniams žemynams, kuris gali pasireikšti po kelių mėnesių.

 

„Tai gali turėti rimtų pasekmių“, – sakė McFaddenas. „Turime tik stebėti ir žiūrėti, kas nutiks“.

Dėl kylančio Ramiojo vandenyno lygio gali išnykti salų tautos, garsėjančios savo grožiu – JT vadovas kylantį jūros lygį vadina „pasauline katastrofa“, kuri ypač gresia Ramiojo vandenyno rojui.

JT generalinis sekretorius António Guterresas paskelbė dar vieną klimato SOS žinią pasauliui.

Šį kartą jis pareiškė, kad šie trumpiniai reiškia „gelbėkime mūsų jūras“. Pastebėta, kad jūros lygis kyla vis sparčiau, ypač pažeidžiamiausiose Ramiojo vandenyno salų valstybėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (1)