„Ateina La Ninja...“ Kokia bus žiema Europoje?  ()

Pastaraisiais mėnesiais daug girdėjome apie El Ninjo ir jo poveikį orams bei klimatui, ypač apie rekordinius karščius, fiksuojamus įvairiuose pasaulio regionuose.



© Pxhere (atvira licencija) | https://pxhere.com/en/photo/45955

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Birželio mėnesį Pasaulio meteorologijos organizacija (PMO) pranešė, kad šis reiškinys „rodo pabaigos ženklus“.

Dabar meteorologai mano, kad prieš žiemos sezoną silpnas išsivystys priešingas La Ninja (La Niña) reiškinys, kuris paveiks temperatūrą ir kritulių kiekį.

Praėjusi žiema buvo šilčiausia istorijoje. Tuo metu dominavo  El Ninjo (El Niño) reiškinys. Jo priešingybė yra La Ninja.

La Ninja  yra natūralus klimato modelis, turintis įtakos pasauliniam orui, kuriam būdinga žemesnė nei vidutinė vandenyno temperatūra Ramiojo vandenyno pusiaujo dalyje. Šis reiškinys turi didžiausią įtaką orams šiauriniame pusrutulyje žiemos mėnesiais.

Nors dar jis neprasidėjo, skelbiama 60 % tikimybė, kad La Ninja prasidės iki lapkričio. Anksčiau, birželį, PMO pranešė, kad yra 70 %tikimybė, kad La Ninja įvyks rugpjūčio-lapkričio mėnesiais. Kai jis prasidės, reiškinys išliks per žiemą ir greičiausiai tęsis bent iki kitų metų ankstyvo pavasario. Nors vis dar nežinoma, koks stiprus bus La Ninja, dabartinės prognozės rodo, kad silpnas.

[Vokietija] Bent 2 kartus pigiau nei Lietuvoje elektrinis poliruoklis - 980W galia, 6 režimai ir vaškavimo galimybės

Ypatingai gera kaina

Iš Vokietijos greitas pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Gausus priedais rinkinys

Išsamiau

La Ninja  metu sustiprėjus pasatų vėjams, vėsesni ir gerai deguonies prisotinti vandenys iš gelmių kyla į paviršių. Susidaro didesnis vėsesnio vandens plotas, o šiltesnis vanduo stumiamas į vakarus. Todėl iškrinta daugiau kritulių Papua Naujojoje Gvinėjoje, Indonezijoje ir šiaurinėje Australijos dalyje.

La Ninja įtaka taip pat matoma Šiaurės Amerikoje sraujymių zonoje – maždaug 2 kilometrų stiprių vėjų zonos 9-12 km aukštyje. Ten judantis oras pasiekia virš 30 m/s (108 km/val) greitį, o kartais net iki 500 km/val greitį. Vyraujant La Ninja žiemą sraujymės juda į šiaurę, o tai taip pat perkelia audringus orus iš JAV pietų į aukštesnes platumas. Dėl silpnos La Ninja JAV šiaurės rytuose iškrenta gausiau sniego, o dėl stipresnių – mažiau.

Kokia bus žiema Europoje?

 

Pasauliniu mastu La Ninja metu temperatūra gali šiek tiek sumažėti. Tačiau klimato mokslininkai perspėja, kad dėl didelio šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio išmetimo į atmosferą, kurios sulaiko šilumą, karštis vis tiek gali išlikti didelis. Pastarieji devyneri metai buvo šilčiausi iš visų užfiksuotų, net nepaisant vėsinančio daugiamečio La Ninja efekto, trukusio nuo 2020 m. iki 2023 m. pradžios.

Anot meteorologų, šiemet žiema bus šaltesnė nei pernai. Spalio mėnesį šalčiausi regionai bus Prancūzija, JK ir Skandinavija, o Pietryčių Europoje ir Ispanijoje numatoma šilčiau.

 

Nors šią žiemą temperatūra greičiausiai bus žemesnė nei praėjusiais metais (iš dalies dėl La Ninja), ji apskritai gali būti šiltesnė nei ilgalaikiai vidurkiai.

Prognozuojama, kad artėjant lapkričio ir gruodžio mėnesiams temperatūra kris. Paprastai dėl tokio klimato Alpėse sąlygos būna drėgnesnės ir šaltesnės, o tai reiškia, kad jei planuojate atostogas šiuose kalnuose, galite tikėtis dažnesnio ir gausesnio sniego.

Kitur Europoje orų modeliai prognozuoja mažiau sniego nei įprastai. Tačiau reikia atsiminti, kad Lietuva yra pakankamai toli nuo Ramiojo vandenyno, todėl La Ninja ir El Ninjo poveikį kompensuoja vietiniai oro modeliai. Dėl to sunku nuspėti tikslų jų poveikį Europoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(13)
(-9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()