Šiemet Arkties jūroje ledo buvo daugiau nei pernai  (8)

Ledas šiemet dengė didesnę teritoriją, nors didelė jo dalis ir buvo plonesnė. Ledo Arktyje 2008 m. nebuvo mažiau nei praeitais metais, tad rekordas nebuvo pagerintas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV nacionalinis sniego ir ledo duomenų centras (NSIDC) praneša, kad rugsėjo 12 d. ledas dengė mažiausią šiemet 4,5 mln. kvadratinių kilometrų plotą.

Praėjusių metų minimumas buvo 4,1 mln. kvadratinių kilometrų.

Šią vasarą ledo danga buvo antra pagal mažumą per 30 stebėjimo metų. Tai, pasak NSIDC, patvirtina, kad esama „stiprios neigiamos linkmės“.

Šiemet temperatūra Arktyje buvo žemesnė nei 2007 m. Daugiausiai tai įtakojo La Nina procesas, kuris iš savo šaltinio Ramiajame vandenyne visame pasaulyje sukuria šaltesnį orą.

„Manau, kad ši vasara buvo geresnė nei pernai, nes praėjusiais metais mes turėjome tinkamiausias sąlygas ledui tirpti,“ – teigia mokslininkas Waltas Meieris iš NSIDC Boulder mieste Kolorado valstijoje.

„Dangus buvo giedras, švietė saulė, oras buvo šiltas ir pūtė vėjas, stumiantis ledo kraštą į šiaurę, – sakė jis BBC. - Šiemet klimato sąlygos buvo visai kitokios, tačiau nepaisant to, iki rekordo mums tetrūko 10 proc. Žmonės gali pavadinti tai pagerėjimu, tačiau aš nemanau, kad tai tinkamas terminas, nes mes vis dar tebeartėjame prie vasarų, kuomet Arktyje nebus ledo.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: