Mokslininkai skelbia pavojų: po pasaulį plinta antibiotikams atspari gonorėja  ()

Ketvirtadienį (sausio 19 d.) Masačusetso valstijoje du žmonės užsikrėtė gonorėjos atmaina, kuri yra atspari kelių klasių antibiotikams, pranešė valstijos Visuomenės sveikatos departamentas. Tai pirmas kartas JAV, kai gonorėjai nustatytas „atsparumas arba sumažėjęs atsakas į penkių klasių antibiotikus“, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gonorėja yra llytiškai plintanti infekcija, kurią sukelia bakterija Neisseria gonorrhoeae. Laikui bėgant ši bakterija tapo atspari daugumai antibiotikų, istoriškai naudotų jai naikinti, o JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) teigia, kad „tik laiko klausimas“, kada ji taps atspari vieninteliam šiuo metu rekomenduojamam gydymui – antibiotikui ceftriaksonui. (Tam tikromis aplinkybėmis vietoj ceftriaksono vis dar galima vartoti kitus antibiotikus, tačiau jie nėra plačiai rekomenduojami).

Lytiškai plintančių ligų (LPL) klinikose JAV reguliariai stebima, ar nėra atsparių gonorėjos padermių, tiriant vabzdžių reakciją į septynis skirtingus antibiotikus. Tarp jų yra vaistų, šiuo metu ir anksčiau naudotų gonorėjai gydyti.

Vieno iš Masačusetso gyventojų atveju pareigūnai aptiko padermę, atsparią trims iš šių vaistų ir pasižyminčią „sumažėjusiu jautrumu“ trims kitiems vaistams, įskaitant ceftriaksoną.

Vėliau pareigūnai nustatė antrą N.gonorrhoeae mėginį, paimtą iš kito asmens, kuris greičiausiai pasižymi tokiu pat atsparumu ir panašiu sumažėjusiu atsaku į ceftriaksoną. Ši išvada buvo padaryta remiantis genetine padermės analize. „Tiesioginio ryšio“ tarp šių dviejų gonorėjos atvejų nenustatyta, pažymėjo departamentas.

Nors atmaina pasižymėjo tam tikru atsparumu ceftriaksonui, abu pacientai buvo sėkmingai išgydyti naudojant rekomenduojamą antibiotiko dozę. Šis rezultatas „sustiprina CDC rekomendaciją naudoti dideles antibiotiko ceftriaksono dozes visiems gonorėjos atvejams gydyti ir atlikti tolesnius tyrimus, kad visi gonorėja sergantys pacientai būtų sėkmingai išgydyti“, – teigė Sveikatos departamentas.

 

Tačiau šie atvejai vis tiek kelia susirūpinimą, nes tai pirmoji JAV aptikta gonorėjos atmaina, kuri pasižymi atsparumu arba sumažėjusiu jautrumu šešiems iš septynių reguliariai naudojamų antibiotikų.

Masačusetso visuomenės sveikatos departamentas dabar tiria, ar kiti valstijos gyventojai užsikrėtė ta pačia atmaina.

Atvejų randama visame pasaulyje

Rugpjūčio mėnesį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad gonorėjos atmainos, kuri rodo nerimą keliantį atsparumą antibiotikams, atvejų „pastaraisiais metais sparčiai didėjo“.

 

Apie šią atmainą neseniai pranešta Jungtinėje Karalystėje, o anksčiau buvo pranešta, kad ji cirkuliuoja Azijos ir Ramiojo vandenyno šalyse.

„Tai yra įspėjimas, kad gonorėja tampa vis mažiau jautri ribotam antibiotikų arsenalui“, – rašoma departamento perspėjime.

„Susirūpinimą kelia tai, kad ši konkreti atmaina cirkuliuoja visame pasaulyje, todėl buvo tik laiko klausimas, kada ji pasieks JAV“, – CNN sakė Pietų Kalifornijos universiteto Keck medicinos mokyklos Los Andžele klinikinis visuomenės sveikatos profesorius daktaras Jeffrey Klausneris, – „Jau daug metų neturėjome naujų antibiotikų gonorėjai gydyti ir mums tikrai reikia kitokios gydymo strategijos.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: