3 maisto produktai, kurie stabdo atminties silpnėjimą ()
Tyrimai rodo, kad žmonės, kurių mityboje gausu flavanolių, esančių arbatoje, obuoliuose ir uogose, gali rečiau susidurti su dėl amžiumi kylančiu atminties praradimu, praneša „The Guardian“.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Trejus metus trukusiame 3562 maždaug 71 metų amžiaus žmonių tyrime nustatyta, kad tų, kurie reguliariai vartojo daug flavanolių, hipokampo atminties funkcija, apimanti trumpalaikę atmintį, buvo geresnė nei tų, kurie jų nevartojo.
Tyrime teigiama, kad kasdien vartojant 500 mg flavanolių papildų galima pakeisti neigiamą poveikį atminties funkcijoms.
Tačiau tyrėjai pabrėžė, kad flavanolio papildai nedaro jokio poveikio žmonėms, kuriems flavanolio netrūksta. Dauguma vyresnio amžiaus suaugusiųjų Jungtinėje Karalystėje jau vartoja didelį kiekį flavanolių – jų gauna iš arbatos, obuolių ir uogų.
Kolumbijos universiteto neurologijos profesorius Scottas Smallas sakė, kad tyrimo rezultatai yra vis gausesnių tyrimų, kurie „pradeda atskleisti, kad senstančiam protui stiprinti reikalingos įvairios maistinės medžiagos“, dalis.
Mokslininkai teigė, kad flavanolio tabletes vartojusios grupės atminties rezultatai pagerėjo tik šiek tiek, tačiau šioje grupėje buvo žmonių, kurių mityba buvo prasta ir kurie tyrimo pradžioje vartojo mažai flavanolio, pogrupis, kurių atminties rezultatai pagerėjo vidutiniškai 10,5 proc. palyginti su placebu, ir 16 proc., palyginti su tyrimo pradžia.
Readingo universiteto mitybos ir maisto mokslo profesorius Gunteris Kuhnle, vienas iš tyrimo autorių, teigė, kad rezultatai „rodo, jog yra optimalus flavanolių kiekis maiste“, t. y. apie 500 mg per dieną.