Nustatė geriausią laiką paskutiniam dienos valgiui: susitvarko cukraus kiekis kraujyje ir medžiagų apykaita  ()

Mitybos būdas, kai žmogus valgo tik pirmąsias 6–8 valandas po pabudimo gali padėti stabilizuoti gliukozės kiekio kraujyje svyravimus ir sumažinti riziką susirgti prediabetu, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertų teigimu, vienas tokios mitybos privalumų – žmonės nėra apsunkę ir gali būti fiziškai aktyvūs antroje dienos pusėje.

Naujausio tyrimo duomenys birželio viduryje buvo pristatyti per pasaulinės endokrinologų draugijos metinį susirinkimą.

Tyrimo išvadose, kurios dar nebuvo paskelbtos recenzuojamame žurnale, tyrėjai teigia, kad ši protarpinio badavimo forma taip pat gali sutrumpinti laiką, kai gliukozės kiekis kraujyje viršija normą.

„Mūsų tyrimas rodo, kad ši mitybos strategija vos per savaitę padeda sumažinti cukraus kiekio kraujyje svyravimus ir sutrumpėja laikas, kai cukraus kiekis kraujyje būna padidėjęs virš normos“, – teigė tyrimo autorė, Niujorko universiteto endokrinologė Joanne Bruno.

„Manome, kad tai gali būti naudinga strategija turintiems prediabetą ar nutukimą: cukraus kiekis kraujyje išliktų normos ribose ir nesivystytų 2 tipo diabetas“, – pridūrė ji.

Pagerina medžiagų apykaitą

Tyrimas siūlo mitybos būdą, kai valgoma tik pirmąsias 6–8 dienos valandas.

Siekdami ištirti tokios mitybos poveikį gliukozės kiekiui kraujyje, mokslininkai parengė tyrimą, kurio metu šią mitybos strategija lyginus su įprastu pusryčių, pietų ir vakarienės modeliu.

Dešimt dalyvių, turėjusių prediabetine būklę arba nutukimą, buvo priskirti ankstyvojo laiko mitybos grupei, kai iki 13 val. suvartojama 80 proc. paros kalorijų, arba į įprasto maitinimosi modelio grupę, kai po 16 val. suvartojam 50 proc. kalorijų.

Tokios mitybos jie laikėsi 7 dienas, o kitą savaitę perėjo prie kito mitybos būdo.

Dalyviai tyrimo metu nešiojo nuolatinį gliukozės kiekio matuoklį. Be to, prieš prasidedant tyrimui, taip pat 7 ir 14 tyrimo dieną jiems buvo atliktas gliukozės toleravimo tyrimas.

 

Per dvi savaites trukusį tyrimą dalyvių svoris išliko stabilus. Tačiau pastebėta, kad didžiąją kalorijų dalį suvartojant pirmoje dienos pusėje, sumažėjo laikas, kai gliukozės kiekis kraujyje viršija normos ribas.

Pasak J.Bruno, dėl šios priežasties pagerėja medžiagų apykaita.

Tiesa, mokslininkai pripažįsta, kad reikia atlikti papildomų tyrimų, norint suprasti, ar ankstyvos mitybos strategija galėtų būti taikoma kaip veiksmingas būdas gliukozės kiekiui kraujyje gerinti.

Padeda daugiau judėti

Stanfordo universiteto endokrinologė Marilyn Tan nurodė galimą ankstyvos mitybos strategijos privalumą: antroje dienos dalyje žmogus gali būti fiziškai aktyvus.

„Amerikiečiai didžiąją dalį kalorijų suvalgo vakarienės metu. Labai dažnai tai būna sočiausias dienos valgis, po kurio mes sėdime prie televizoriaus ar kompiuterio, o tada einame miegoti. Taigi, neturime galimybės mankštintis ir pagerinti jautrumą insulinui“, – sakė gydytoja.

 

Ji pridūrė, kad neaišku kodėl, bet pastebėta, kad didžiąja dalį kalorijų suvartojant pirmoje dienos pusėje, pagerėja medžiagų apykaita.

„Vienas iš galimų paaiškinimų yra tas, kad tuomet esame aktyvesni. Tuomet po valgio žmonės daugiau vaikšto, užsiima kitomis fizinėmis veiklomis, o tai gali pagerinti atsaką į gliukozę“, – nurodė M.Tan.

Endokrinologai nurodo, kad tyrime aptariamas protarpinio badavimo būdas gali būti naudingas širdies sveikatai ir padėti sureguliuoti medžiagų apykaitą, tačiau jie pabrėžia, kad prieš imantis formuoti naujus įpročius būtina pasitarti su gydytoju.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(6)
(6)

Komentarai ()