Siaubinga transformacija. Tai visiškai kiti žmonės. Kas nutinka po žaibo smūgio  ()

Pats žaibo smūgis yra baisus, bet ne visada mirtinas. 90 % žmonių išgyvena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žaibo smūgiai nėra neįprasti, tačiau kartais žaibas gali trenkti į žmogų ir šis smūgis gali būti mirtinas. Mokslininkų teigimu, tik 10 % žmonių, kuriuos nutrenkia žaibas, miršta. Likusieji išgyvena, tačiau tai turi labai blogų pasekmių, rašo „Live Science“.

Jei į žmogų trenkia žaibas, šis elektra įkrautas reiškinys siunčia per kūną milijonus voltų elektros energijos. Kas nutinka kūnui trenkus žaibui ir kas nutiks žmogui, išgyvenusiam tokį smūgį?

Kaip žmonės miršta nuo žaibo smūgio?

Pasak Mary Ann Cooper iš Ilinojaus universiteto Čikagoje (JAV), apie 90 % žmonių, kuriuos trenkia žaibas, išgyvena. Juk galingas elektros krūvis per kūną prasiskverbia vos per kelias sekundes ir to ne visada pakanka žmogų nužudyti. Tačiau kitiems 10 % žmonių ne taip pasiseka ir jie vis tiek miršta nuo žaibo smūgio.

Šie žmonės miršta iš karto nuo širdies sustojimo, nes galingas elektros krūvis sutrikdo natūralų širdies ritmą. Taip pat tokiems žmonėms plyšta ausų būgneliai, paralyžiuojamas kvėpavimas, kartais užsidega plaukai, lieka nudegimų ant odos.

Kas nutinka žmonėms, kurie išgyveno po žaibo trenkimo?

Kalbant apie žaibo iškrovą išgyvenusiems žmonėms, jų likimas taip pat nepavydėtinas. Jų nervai yra pažeisti ir dažnai šie žmonės toliau gyvena su PTSD ir kitais neurologiniais simptomais, panašiais į sunkaus smegenų sukrėtimo simptomus.

 

Pasak Cooper, tokiems žmonėms sutrikusi koncentracija ir jie dažnai praranda orientaciją erdvėje. Kol kas mokslininkai tiksliai nežino, kaip žaibo smūgiai veikia žmogaus smegenis. Tačiau visuotinai priimta, kad tai yra audinių plyšimo nuo elektros srovės pasekmė.

Tyrimai rodo, kad išgyvenusieji po žaibo smūgio kenčia nuo atminties praradimo ir lėtinės depresijos. Ir kai kurie iš šių žmonių netgi teigia, kad jie turi ekstrasensinių sugebėjimų ir gali numatyti ateitį. Pasak Cooper, išgyvenusieji virsta visiškai kitais žmonėmis.

Dabar pasaulio rekordas pagal žaibo smūgių skaičių vienam asmeniui priklauso Royui Sullivanui, Shenandoah nacionalinio parko (JAV) darbuotojui. 1942–1977 metais į žmogų žaibas trenkė 7 kartus. Jo drabužiai ir plaukai užsidegė, jis smarkiai apdegė odą, tačiau kiekvieną kartą išgyvendavo. O 1983 m. Sullivanas, būdamas 72 metų, nusižudė. Kai kurie mokslininkai teigia, kad polinkis į savižudybę atsiranda ir žmonėms, išgyvenusiems žaibo smūgį.

 

Kaip rodo tyrimai, iš tikrųjų ne tiek daug žmonių miršta nuo tiesioginio žaibo smūgio. Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose per pastaruosius 20 metų nuo tokio įvykio miršta vidutiniškai 55 žmonės per metus. O 2022 metais šis skaičius sumažėjo iki 19 žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(7)
(3)

Komentarai ()