Neurologai rekomenduoja. 5 įpročiai, kurie padės išsaugoti sveikas smegenis  ()

Neurologai įvardijo įpročius, kurie padės palaikyti smegenų sveikatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neurologijos magistrantūros studentės Emily McDonald vaizdo įrašas išplito „TikTok“ ir buvo peržiūrėtas daugiau nei 10 mln. kartų. Emily papasakojo apie 3 dalykus, kuriuos ji daro kiekvieną dieną, kad apsaugotų savo smegenų sveikatą, t.y. atsisako telefono ryte, pozityviai mąsto ir nevalgo perdirbto maisto.

„Business Insider“ komentare Jutos universiteto neurologijos docentas Jasonas Shepherdas ir Šiaurės Vakarų universiteto neurologijos docentė Talia Lerner teigia, kad Emily patarimai tikrai naudingi. Tačiau šį smegenims sveikų įpročių sąrašą galima išplėsti.

Miegokite

6–8 valandų miegas laikantis tinkamos higienos yra vienas geriausių dalykų, kuriuos galite suteikti savo smegenims, tvirtina Shepherdas. Miegas padeda smegenims apdoroti naują informaciją, formuoti prisiminimus, sustiprinti naujas idėjas ir išvalyti toksiškus baltymų sankaupas (amiloido plokšteles), kurios paprastai kaupiasi Alzheimerio liga sergančių žmonių smegenyse.

Miegas didina smegenų plastiškumą, jų gebėjimą prisitaikyti prie naujų situacijų ir patirčių. Tyrimai parodė, kad kuo labiau jūsų smegenys gali prisitaikyti prie naujų iššūkių, tuo labiau galite pagerinti ir išlaikyti pažinimo funkciją senstant.

Paspartinkite savo širdies plakimą

Reguliarus fizinis aktyvumas leidžia palaikyti sklandų kraujo tekėjimą kraujagyslėmis. Tyrimai rodo, kad reguliariai judantys žmonės turi mažesnę Alzheimerio ligos riziką. Be to, pratimai gali sulėtinti pažinimo nuosmukį senstant. Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) oficiali rekomendacija: 150 minučių per savaitę vidutinio intensyvumo mankštos.

Eikite pietauti su draugu

 

Vienatvė gali pakenkti žmogaus psichinei sveikatai, emocinei gerovei ir smegenų sveikatai. Taigi svarbu palaikyti ryšį su kitais, sako Lerner. „Apskritai žmonės, turintys stiprius socialinius ryšius, gyvena ilgiau. Laikas su kitais žmonėmis yra naudingas jūsų emociniam gyvenimui, o tai taip pat naudinga smegenų sveikatai“, - sako Lerner. Tyrimai rodo, kad stiprūs socialiniai ryšiai gali sumažinti depresijos ir nerimo riziką ir padėti geriau su tuo susidoroti. Tačiau palaikyti ryšį su kitais gali būti iššūkis, ypač senstant, sako Lerner. Todėl, norint palaikyti ryšį su artimaisiais, jis pataria neapleisti socialinių tinklų.

 

Kitas veiksmingas būdas susirasti naujų draugų – savanorystė.

Išbandykite ką nors naujo

Tyrinėdami naujus žmones, vietas ir iššūkius galite išlaikyti aštrų protą, sustiprinti smegenis ir pagerinti jų plastiškumą, sako Shepherdas. Jis aktyviai taiko šią taisyklę, keliaudamas į naujas vietoves ir pažindamas kitas kultūras. Shepherdas taip pat mėgsta fotografuoti ir klausytis klasikinės muzikos. Tai yra, nebūtina išleisti daug pinigų naujiems dalykams tirti. Yra paprastesnių būdų – išspręsti naują galvosūkį ar išbandyti naujas socialines sąlygas, kai smegenys turi išmokti prisitaikyti prie skirtingų žmonių.

Valgykite sveiką subalansuotą maistą

 

Perdirbtas maistas (traškučiai, dešrelės, saldumynai, greitas maistas, saldūs jogurtai) yra susiję su pažinimo nuosmukiu ir padidėjusia demencijos rizika. Daugelis tyrimų parodė, kad perdirbtas maistas gali neigiamai paveikti bendrą sveikatą ir padidinti ligų, tokių kaip diabetas, aukštas cholesterolio kiekis ar kraujospūdis, riziką. Šios ligos įvairiai paveikia sistemas ir organus, tačiau apskritai jos gali pakenkti visam kūnui, įskaitant smegenis.

„Jei, pavyzdžiui, turite aukštą kraujospūdį, jums gali padidėti smegenų problemų, tokių kaip insultas ar kraujagyslinė demencija, rizika. Taigi yra daug priežasčių, kodėl labai perdirbtas maistas jums kenkia“, - sako Lerner. Kad jūsų protas ir kūnas būtų sveiki, apribokite perdirbto maisto vartojimą ir stenkitės praktikuoti subalansuotą vaisių, daržovių, liesos mėsos ir nesmulkintų grūdų mitybą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()