Kamieninių ląstelių terapija gydymo metu pažeidė inkstus  (0)

Mokslininkai perspėja, jog, gydant inkstų liga sergantį pacientą ir taikant kamieninių ląstelių terapiją, pirmą kartą susidurta su nauja komplikacija. Kamieninių ląstelių kultūra buvo suleista į inkstą, tačiau pagerėjimo nesulaukta. Vietoj to buvo pažeistas organo audinys ir pacientas mirė nuo infekcijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanados ir Tailando tyrėjai sako, jog išvados, paskelbtos „American Society of Nephrology” žurnale, parodė, jog įvykį nulėmė atsargumo stoka. Ekspertai teigia, jog šiuo atveju gydymo metodas nebuvo iki galo pagrįstas moksliškai ir jį taikyti buvo rizikinga. Pati terapija buvo vykdoma privačioje klinikoje. Nepaisant to, daugelis mokslininkų neabejoja, jog kamieninių ląstelių terapiją ateityje bus galima naudoti įvairioms ligoms gydyti.

Jau anksčiau yra nustatyta, jog kamienines ląsteles, paimtas iš suaugusiųjų asmenų kaulų čiulpų, galima perprogramuoti į kitokios paskirties ląsteles, pavyzdžiui, inkstų. Vėliau atlikti bandymai su gyvūnais rodė, jog tiesioginis kamieninių ląstelių įšvirkštimas į organus yra saugus. Tačiau tyrinėtojai iš Bankoko Chulalongkorn universiteto (Tailandas) ir Toronto universiteto (Kanada) mokslininkas Paul Scott Thorner, išėmę ir išanalizavę mirusio paciento inkstą, nustatė, jog gydymas ne tik neatnešė šiam žmogui naudos, tačiau netgi sukėlė audinio pažeidimą. Angiomieloproliferaciniai pažeidimai atsirado kaip tik tose vietose, kur buvo padarytos injekcijos - čia rasto kraujagyslių ir kaulų čiulpų ląstelių sankaupos.

Entuziazmas – nepamatuotas?

Tyrimui vadovavusi Chulalongkorn universiteto mokslininkė Duangpen Thirabanjasak sako: „Toks atvejis dar niekada nebuvo įvykęs gydant pacientus, ir mes manome, kad šį audinio pažeidimą tikriausiai lėmė arba pačios kamieninės ląstelės, arba jų veiklos produktai". Ji taip pat pridūrė, kad jie to niekada anksčiau nebuvo nustatę ir kol kas tiksliai nežino, kokiu būdu tokie pažeidimai galėjo susidaryti.

Tyrimo autoriai apibendrindami teigia, jog tokios kraujagyslių ir kaulo čiulpų audinių ląstelių sankaupos gali būti tikėtina nauja kamieninių ląstelių terapijos komplikacija. Siekiant išvengti kitų panašių komplikacijų, reikalingi papildomi tyrimai, kurie padėtų išsiaiškinti, kodėl šios sankaupos susiformavo. Tyrėjai taip pat perspėja būti atsargiems, renkantis kamieninių ląstelių terapijas, ypač jei jas siūlo abejotinos reputacijos įstaigos.

Savo išvadose jie priduria, jog „skubotas entuziazmas ir iki galo nepatikrinti gydymo būdai yra pavojingi, sukelia neigiamą atgarsį visuomenėje ir, žinoma, gali sukelti tragiškas pasekmes pacientui". Taigi, nors šis gydymo būdas yra išties perspektyvus, vis dar yra likę daug neaiškumų, kaip užtikrinti efektyvų ir saugų gydymą kamieninių ląstelių terapijos pagrindu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Evaldas Greičiūnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: