Daugiau vitamino C nei apelsinuose ar citrinose. Gydytojai rekomenduoja ypatingas rudens uogas  ()

Gydytojai rekomenduoja valgyti šias uogas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaltalankiuose yra daugiau vitamino C nei apelsinuose ar citrinose, taip pat vitaminų A, E, K, B grupės ir beta karoteno. Be to, šaltalankiuose gausu geležies, kalcio, magnio, fosforo, kalio ir kitų mikro bei makroelementų.

Šaltalankis taip pat turi priešuždegiminį, antibakterinį, priešgrybelinį ir žaizdas gydantį poveikį. Šaltalankius galima vartoti įvairiais pavidalais: šviežius, džiovintus, šaldytus, gerti šaltalankių sultis, arbatą, vartoti šaltalankių sviestą, uogienę, marmeladą ir kt.

Šaltalankiai naudingi sergantiesiems mažakraujyste, hipovitaminoze, peršalimo ir infekcinėmis ligomis, virškinamojo trakto, širdies ir kraujagyslių sistemos, kepenų ir inkstų ligomis. Šaltalankiai taip pat padeda esant stresui, nuovargiui, depresijai, miego ir atminties sutrikimams. Šaltalankiai gerina medžiagų apykaitą ir skatina svorio metimą.

Šaltalankiai turi gydomųjų savybių:

  • stiprina imuninę sistemą ir apsaugo nuo infekcijų;
  • sąnarių, raumenų ir dantenų uždegimo bei skausmo mažinimas;
  • gerina virškinimą ir užkerta kelią pepsinėms opoms;
  • cukraus ir cholesterolio kiekio kraujyje reguliavimas;
  • odos, plaukų ir nagų ląstelių augimo ir atstatymo stimuliavimas;
  • gerina protinę ir fizinę būklę.

 

Tačiau šaltalankių nereikėtų vartoti per daug, nes tai gali sukelti alergines reakcijas, dirginti gleivinę ar padidinti skrandžio rūgštingumą. Taip pat šaltalankių reikėtų vengti esant individualiam netoleravimui arba esant kontraindikacijoms, pvz., skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligei, cholecistitui, pankreatitui ar tulžies akmenligei. Prieš vartojant šaltalankius, rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()