Mokslininkai atrado lėtinio nuovargio priežastį  ()

Mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu jie nustatė, kad lėtinis nuovargis gali būti susijęs su imuninės sistemos sutrikimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atrado baltymą, kuris gali būti mialginio encefalomielito arba lėtinio nuovargio sindromo (angl. ME/CFS) priežastis.

Jie nustatė, kad pacientų, sergančių lėtinio nuovargio sindromu (CFS), imuninės ląstelės gamina daugiau uždegiminių citokinų nei sveikų žmonių. Tai gali sukelti nuolatinį nuovargio jausmą, silpnumą, raumenų ir sąnarių skausmą, taip pat atminties ir koncentracijos problemas, rašo „Science“.

Eksperimente dalyvavo 38 metų moteris, kuri kentėjo nuo nuolatinio nuovargio, tačiau jos diagnozė CFS nepasitvirtino. Komanda ištyrė jos raumenų audinio pavyzdžius, ieškodama anomalijų. Ląstelėse buvo rastas didelis baltymo, vadinamo WASF3, kiekis. Šis baltymas gali paveikti mitochondrijų, energijos centrų, maitinančių ląsteles, funkcionavimą. WASF3 sukelia jų disfunkciją, trukdydamas energijos tiekimui. Štai kodėl žmonių, kenčiančių nuo CFS, raumenys ir ląstelės nesimaitina užtektinai.

 

Mokslininkai teigia, kad lėtinį nuovargį gali sukelti perkrauta imuninė sistema, kuri nesugeba normalizuotis po kovos su infekcija ar stresu. Tai gali sukelti lėtinį uždegimą ir audinių pažeidimą, taip pat smegenų ir nervų sistemos sutrikimus.

Pasak mokslininkų, jų atradimas galėtų padėti sukurti naujus CFS diagnozavimo ir gydymo metodus, taip pat didinti informuotumą apie šią ligą, kuri dažnai nepakankamai diagnozuojama ir neteisingai interpretuojama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()