Tyrimas parodė, kokie produktai labiausiai augina kilogramus vidutinio amžiaus žmonėms  ()

Daugelis vidutinio amžiaus žmonių žino: kuo daugiau metų, tuo sunkiau atsikratyti kilogramų ir kontroliuoti kūno svorį, tačiau naujas tyrimas rodo, kad svorio augimo tokio amžiaus žmonėms galima išvengti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bėgant metams organizmo medžiagų apykaita lėtėja, todėl jis sudegina vis mažiau kalorijų.

Neseniai „The British Medical Journal“ paskelbtas tyrimas parodė, kad į mitybą įtraukus daugiau nesmulkintų grūdų, vaisių ir nekrakmolingų daržovių, svoris sumažėja. Kitaip tariant, bulves ar duoną dažniau pakeičiant špinatais, kopūstais ar morkomis, tai gali padėti geriau kontroliuoti svorį vidutinio amžiaus žmonėms.

Išvados rodo, kad mityba, kurioje mažiau krakmolingų daržovių ir angliavandenių, efektyviausia buvo moterims ir turintiems didesnį kūno riebalų perteklių. Ekspertai teigia, kad jų tyrimai pabrėžia „galimą angliavandenių šaltinių svarbą ilgalaikiam svorio valdymui“.

Mokslininkai išanalizavo daugiau kaip 130 tūkstančių vyrų ir moterų sveikatos duomenis. Duomenys buvo surinkti iš Slaugytojų sveikatos tyrimo (1986–2010), Slaugytojų sveikatos tyrimo II (1991–2015) ir Sveikatos specialistų stebėjimo tyrimo (1986–2014). Mokslininkai rinko duomenis kas ketverius metus per visą 24 metų stebėjimo laikotarpį.

Tyrimo pradžioje dalyviai nesirgo diabetu, vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, kvėpavimo takų ligomis, neurodegeneraciniais sutrikimais, skrandžio problemomis ir lėtinėmis inkstų ligomis, rašo dailyrecord.co.uk.

Tyrimo pradžioje jie užpildė sveikatos istoriją, atsakė į klausimus apie gyvenimo būdą ir kitus sveikatos veiksnius, o po to kas dvejus ar ketverius metus visa tai pakartojo.

Rezultatai parodė, kad dalyviai, kurie kasdien suvartodavo 100 g daugiau krakmolo, kas ketverius metus priaugdavo po 1,5 kg, o tie, kurie suvartodavo daugiau cukraus – 0,9 kg. Per 24 metus šis bendras svoris vidutiniškai siekė 8,8 kg.

 

Tų, kurie padidino skaidulų suvartojimą iki 10 g per dieną, kūno svoris buvo 0,8 kg mažesnis.

Mityba, kurioje buvo daugiau angliavandenių iš tokių šaltinių, kaip nesmulkinti grūdai, buvo susijusi su puse kilogramo sumažėjusiu kūno svoriu, vaisių – 1,6 kg mažesniu, nekrakmolingų daržovių, tokių kaip brokoliai, morkos ar špinatai – net 3 kg mažesniu.

Ir priešingai – padidėjęs rafinuotų grūdų, krakmolingų daržovių, tokių kaip žirniai, kukurūzai ir bulvės, vartojimas buvo susijęs su didesniu svoriu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()